Az orosz határőrség megszállta a Greenpeace hajóját

Az orosz határőrség felfegyverzett emberei megszállták csütörtökön a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet hajóját, amelyen az aktivisták az északi sarkvidéki olajkitermelés ellen tiltakoztak.

Az Arctic Sunrise nevű jégtörőt a levegőből foglalták el a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB, korábban KGB) géppisztolyos határőrei, akik egy helikopterről, kötélen ereszkedtek le a fedélzetre. Az aktivistákat és a legénységet összeterelték és térdre kényszerítették, miközben a szolgálat emberei átkutatták a hajót. Néhány aktivistának sikerült bezárkóznia a rádiós szobába, és onnan adtak hírt a történtekről - mondta el az Interfax hírügynökségnek a szóvivő.

Csütörtök este az egyik aktivista arról tájékoztatta a BBC-t, hogy körülbelül 15 férfi szállta meg a jégtörőt. Állítólag a hajón 30 embert, köztük hat britet tartanak fogva. Az aktivisták eleinte tudtak kapcsolatot teremteni a külvilággal, később azonban az orosz határőrök minden kommunikációt elvágtak.

Az incidens a Barents-tengerből nyíló Pecsora-öbölben történt. Az aktivisták előző nap megpróbáltak felmászni a Gazprom orosz gázipari cég Prirazlomnoje nevű platformjára, de a határőrség figyelmeztető lövésekkel megakadályozta őket ebben. Közben kettőt őrizetbe vettek közülük, és átszállítottak a határőrség hajójára.

Az orosz külügyminisztérium bekérette a holland nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket adott át neki. Az Arctic Sunrise Hollandiában van bejegyezve.

A Prirazlomnoje környékén 72 millió tonnára becsülik az olajkészletet. A tervek szerint jövőre kezdi meg a kitermelést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.