Különbizottság készít jelentést az iráni választásokról

Az iráni Őrök Tanácsa különbizottságot hoz létre, amelynek tagjai között lesznek a június 12-i elnökválasztás eredményét vitató jelöltek képviselői is, s amely jelentést készít az elnökválasztásról - közölte pénteken a tanács szóvivője az ISNA hírügynökség jelentése szerint. A G8 elítélte az ellenzéki tüntetők elleni erőszakot.

"Az Őrök Tanácsa különbizottságot hoz létre politikusok és az eredményt vitató két jelölt képviselőinek részvételével, amely jelentést készít a választás folyamatáról" - mondta Abbasz Ali Kadhodaj szóvivő.

"A szavazatok tíz százalékát a bizottság jelenlétében újraszámlálják, és a jelentést a nagyközönség figyelmébe ajánlják" -  tette hozzá az egyfajta döntőbíróság szerepét is betöltő tekintélyes testület szóvivője.

A politikusok között szerepel Ali Akbar Velajati volt külügyminiszter és Golam Ali Hadad-Adel volt parlamenti elnök.

Még korábban az iráni Őrök Tanácsa egy nyilatkozatban leszögezte: a június 12-én tartott elnökválasztáson nem történt visszaélés.  „Bizonyosan kijelenthetjük, hogy semmilyen csalás nem volt a szavazás során. A legutóbbi választás volt a legtisztább valamennyi  közül " - jelentette ki pénteken Abaszali Kadkodai, a nagyhatalmú  testület szóvivője, aki szerint az elmúlt 10 nap vizsgálatai csupán  olyan kisebb szabálytalanságokat hozott felszínre, amelyek "minden választásnál előfordulnak”.

Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi, az elnökválasztás két vesztese azonban továbbra is azt állítja, hogy Mahmúd Ahmadinezsád  csalással nyerte el újabb négyéves elnöki mandátumát. Muszavi csütörtökön honlapján a tiltakozó mozgalom folytatására szólította fel az irániakat, miközben felhívta a figyelmet arra, hogy a hatalom  nyomásgyakorlással akarja rákényszeríteni az ellenzéket a választási eredmények elfogadására. Karubi sem ismeri el győztesnek Ahmadinezsádot, és új választásokat sürget.

A tüntetők szigorú megbüntetését követelte pénteken Ahmed Hatami keményvonalas iráni vallási vezető – beszédét az állami rádió közvetítette. Hatami a Teheráni Egyetemen hívők előtt mondott beszédében hangozatta: „azt akarom, hogy az igazságszolgáltatás szigorúan és irgalmatlanul leckéztesse meg a vezető tüntetőket”.
Azt állította, hogy a tiltakozások során meghalt fiatal lányt, Neda Aga-Szoltánt a tüntetők ölték meg. Az egyházi vezető azt is követelte a kormánytól, hogy még jobban ellenőrizze az országban működő külföldi sajtót. Szerinte annak tevékenysége révén robbantak ki az elnökválasztást követő tiltakozások.

Szerinte a tudósítók beszámolói „olaj volt a tűzre”. Számon kérte egyben a kormánytól, hogy miért mozoghat szabadon (a külföldi sajtó) az országban. Szerinte a sajtó munkatársai műholdas telefonjaikon leadott tudósításaikkal provokálják az embereket.

Az iráni hatóságok közel tíz napja már komoly korlátozásokat vezettek be a külföldi sajtó képviselői számára, amikor megtiltották, hogy beszámoljanak az ellenzéki tiltakozásokról. Őrizetbe vettek egy görög-brit állampolgárságú újságírót, aki a The Washington Times napilapnak dolgozott, valamint egy iráni-kanadai riportert, Maziar Baharit, a Newsweek amerikai hetilap munkatársát. A BBC világrádió tudósítóját, Jon Leyne-t pedig kiutasították az országból.

A G8 elítélte a tüntetők elleni erőszakot

Az iráni elnökválasztást követő erőszakos cselekmények azonnali beszüntetésére hívott fel a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország külügyminisztere pénteki tanácskozásán Triesztben. A nyolcak országcsoport tagjai nyíltan nem kérdőjelezték meg a hivatalos adatok szerint Mahmúd Ahmadinezsád ultrakonzervatív elnök fölényes győzelmével zárult választás eredményét. Felszólították viszont a teheráni hatóságokat: biztosítsák, hogy a voksolás eredménye a nép akaratát tükrözze.
Egyben felszólították Iránt, hogy gyorsan, demokratikus párbeszéd útján és békés eszközökkel rendezze a választás után kirobbant válságot.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.