Az olaszoknak kell a kereszt

Olaszország tíz másik állam támogatásával szerdán előterjesztette érveit az Emberi Jogok Európai Bíróságánál (ECHR) az állami iskolákban kifüggesztett keresztek ügyében, a korábbi bírósági tiltás megváltoztatását kérve.

– A kereszt egy passzív szimbólum, és semmi köze nincs az oktatás jellegéhez, amely világi – mondta el szerdai bírósági fellebbviteli meghallgatáson Nicola Lettieri az olasz kormány képviseletében. Az Európa Tanács égisze alatt működő, strasbourgi székhelyű bíróság tavaly november 3-án elmarasztalta Olaszországot, és megállapította, hogy az iskolai kereszt sérti egyfelől a szülők jogát ahhoz, hogy saját lelkiismeretük szerinti nevelést biztosítsanak gyermekeiknek, másfelől az iskolások vallásszabadsághoz fűződő jogát. A döntés hatalmas vihart kavart az olasz közvéleményben, s ha jogerőssé válik, precedensként szolgálhat majd az Európa Tanács 47 országában. Az ECHR immár végleges, kényszerítő erejű ítélete néhány hónapon belül várható. Nyilván a tiltás jogerőre emelkedésétől tartva tíz ország (így például Bulgária, Görögország és Oroszország) csatlakozott az olasz kérelemhez. Jogi képviselőjük, Joseph Weiler amerikai professzor a meghallgatáson "Európa amerikanizálódásától" óvta a jelenlévőket. Hangsúlyozta, hogy az alkotmányok sokféleségét nem kellene egy mindenkire vonatkozó döntéssel szétzúzni. Hozzátette: a kereszt egyszerre vallási és nemzeti szimbólum.

Az ügy a 2001-2002-es tanévre nyúlik vissza. A felperes Solie Lautsi olasz állampolgárságú nő, Abano Terme-i lakos volt, akinek akkor 11, illetve 13 éves két gyermeke - Dataico és Sami Albertin - a helyi általános iskolába járt, ahol minden osztályterem falán feszület volt elhelyezve. Lautsi szerint ez sértette az állam és az egyház szétválasztásának az elvét, ezért panaszt tett az iskolánál. Panaszát elutasították, de ő végigjárta az összes olaszországi jogorvoslati lehetőséget, ami előfeltétele volt annak, hogy Strasbourghoz fordulhasson.

1984 óta a katolikus vallás hivatalosan már nem államvallás Itáliában, de a fasiszta érában hozott rendeletet, amely kötelezővé tette a kereszt kifüggesztését az iskolákban, eddig még nem törölték el.

Olasz iskolában. A keresztnek semmi köze az oktatás jellegéhez – érvel Róma
A crucifix is seen on a wall as a student writes on a blackboard in a school classroom in Rome November 3, 2009. The European Court of Human Rights ruled on Tuesday that Italian schools should remove crucifixes from classroom walls, saying their presence could disturb children who were not Christians. The decision is likely to provoke a controversy in Italy, which is deeply attached to its Roman Catholic roots. REUTERS/Tony Gentile (ITALY EDUCATION POLITICS RELIGION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.