'Napi 290 euró! Ennyiből nem lehet kijönni!'

Nem minden érintett örül annak, hogy mostantól egységes javadalmazást kapnak az európai képviselők. Különösen az olaszok fájlalják az új gyakorlatot – írta strasbourgi tudósításában a La Repubblica honlapja.

Az olasz napilap internetes változata beszámol arról, hogy korábban az egyes európai képviselők javadalmazása annyi volt, mint amennyit országuk nemzeti parlamentjében kaptak a  törvényhozók. Ennek megfelelően eddig az olaszok jártak a legjobban, ám a mostantól egységes bruttó 7666,31 euró havi díjazás számukra jelentős visszaesést jelent.

– Napi 290 euró! Micsoda nyomorúság, ennyiből nem lehet kijönni!  Ezek itt nem tudják, hogy mennyit adnak az olasz parlamentben – idézte az olasz honlap Clemente Mastella, az olasz belpolitika veteránjának siránkozását.

Az egységesen megállapított javadalmazás adózás után 5700 eurót jelent; a szabályok szerint a járandóság követni fogja az inflációt. Minden képviselő ezen felül kap még havi 4402 eurót általános költségekre; ezekről semmiféle számlát nem kell bemutatni.

Számlával kell viszont igazolni mostantól a vásárolt repülőjegyeket, illetve kilométerenként 0,49 euró térítés jár az autóval megtett útért. Eddig bemondásra számolták el ezeket, a business osztályra szóló repülőjegy árát térítették akkor is, ha a képviselő valamelyik fapados járattal utazott. Nem lehet már bemondással igazolni azt sem, hogy a képviselő  havonta mennyit fizetett munkatársainak, ezentúl havi 17570 euró áll minden képviselő rendelkezésére, hogy abból fizesse a saját maga által választott asszisztenseit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.