Az olajszállítás blokkolásával fenyegetőzik Irán

Az iszlám köztársaság szerint hadserege könnyedén le tudja zárni azt a kereskedelmi utat, ahol az Arab-félsziget olaját szállítják el, ha a nyugati országok további szankciókat akarnak bevezetni az ország atomprogramja kapcsán.

A Hormuz-szoros lezárásának gyakorlását már december elején elkezdte az iráni hadsereg, Mohammed Reza Rahimi alelnök pedig most arra figyelmeztetett, hogy „egyetlen csepp olaj sem megy át  a szoroson” ha az Iránt érintő szankciókat kiterjesztik, írja a Reuters.

Egy katona zászlót helyez el egy iráni tengeralattjárón a Hormuz-szorosnál tartott haditengerészeti gyakorlaton
EDITORS' NOTE: Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on their ability to film or take pictures in Tehran. Military personnel place a flag on a submarine during the Velayat-90 war games by the Iranian navy in the Strait of Hormuz in southern Iran December 27, 2011. Iran threatened on Tuesday to stop the flow of oil through the Strait of Hormuz if foreign sanctions were imposed on its crude exports over its nuclear ambitions, a move that could trigger military conflict with economies dependent on Gulf oil. REUTERS/IIPA/Ali Mohammadi (IRAN - Tags: POLITICS MILITARY ENERGY TPX IMAGES OF THE DAY)

Az iráni haditengerészet vezetője szerint a szoros lezárása valójában rendkívül könnyű volna. – Ahogy az irániak mondanák: könnyebb volna lezárni, mint meginni egy pohár vizet, de egyelőre nincs rá szükségünk, hogy lezárjuk, amíg ellenőrzésünk alatt tartjuk az Omán-tengert, írja a BBC

A nyugati országok hónapok óta úgy sejtik, hogy Iránnak van atomfegyvere, az ország azonban ezt lakonikusan tagadja. A legutóbbi intézkedések, melyekkel a nyugati hatalmak az ország olaj és pénzügyi szektorát akarták sújtani, felháborodott válaszra ingerelték Teheránt.

A Hormuz-szoros stratégiai jelentőséggel bír, mivel ez köti össze az olajtermelő országokat – Bahreint, Kuwaitot, Katart, Szaud-Arábiát és az Egyesült Arab Emirátusokat – az Indiai-óceánnal. A világ olajszállító tankereinek negyven százaléka jár át a szoroson. Az amerikaiak jelentős mértékben jelen vannak a térségben, hogy így biztosítsák az olajszállítás útját.

Washington eközben nem fordít különösebb figyelmet a kérdésre. – Azt gondolom, ez nem más, mint egy újabb kísérlet arra, hogy elvonja a figyelmet a valódi témáról, ami a folytatódó atomprogram – mondta Mark Toner szóvivő. Washington és Izrael egyébként a katonai beavatkozástól sem zárkózik el, ha a szankciók és a diplomácia csődöt mondanának. Irán erre a kijelentésre úgy reagált, hogy megtámadta a két ország térségben található érdekeit.

Egyszer már megpróbáltak embargót kivetni az iráni olajexportra, de aztán ezt elvetették, mivel az olaj világpiaci árának növekedéséhez vezetne nyugaton és különösképp Európában. Az új intézkedésekről azonban azt gondolják: ezek képesek lesznek elvágni Teheránt a globális energiapiacoktól, anélkül, hogy emelkedne az üzemanyag ára.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.