Az ókori műemlékeket féltik Líbiában

Az UNESCO főigazgatója felszólította a líbiai konfliktusban érintetteket, hogy biztosítsák a világörökség részét képező ókori műemlékek és települések védelmét az országban.

Irina Bokova az UNESCO honlapján közzétett felhívásában arra szólítja a szembenállókat, hogy óvják a Tripolitól 600 kilométerre délnyugatra fekvő, a világörökség részévé nyilvánított Gadámesz városát és környékét, amelyet a hét végén első ízben tüzérséggel lőttek a kormányerők. A támadás a felkelők szerint megtorlása volt a kormányellenes tüntetésnek a főként berberek lakta, "sivatag gyöngyeként" ismert oázis-városban.

A szervezet főigazgatója emellett arra kérte a háborúzókat, hogy ne okozzanak kárt a Tripoli közelében fekvő ókori föníciai romvárosban, Leptis Magnában. Olyan hírek láttak ugyanis napvilágot, hogy a romváros, Septimus Severus római császár szülőhelye is veszélyben van.

Irina Bokova utalt arra, hogy március 23-i felhívásában arra emlékeztette a konfliktusban részt vevő országokat: mindnyájan aláírói az 1954-es hágai konvenciónak, amely háború esetén is a kulturális értékek védelmére kötelezi a szembenállókat.

Líbiában öt olyan helyszín, illetve település van, amelyet a világörökség részévé nyilvánított az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.