Az NSA feltörte a Google és a Yahoo kommunikációs csatornáit

A titkosszolgálat több százmillió felhasználói fiókhoz fért hozzá.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) feltörte a két internetes óriás, a Google és a Yahoo közötti kommunikációs csatornákat is - írta szerdán a Washington Post. Az NSA igazgatója közvetve cáfolta az értesülést. A kommunikációs csatornák feltörése lehetővé teszi az NSA számára, hogy hozzáférjen több százmillió felhasználó fiókjaihoz - állította az ügynökség volt informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva a lap.

A beszámoló szerint az NSA feltörte azokat a kommunikációs csatornákat, amelyek világszerte összekötik a Google és a Yahoo kommunikációs csatornáit. Ezáltal pedig olyan helyzetbe került, ami lehetővé teszi számára a páratlanul széles körű adatgyűjtést, legyen szó akár e-mail üzenetekről, akár szöveges vagy épp audio- és videotartalmakról. A Washington Post szerint az NSA mindehhez egy Muscular nevű programot alkalmazott, amelyet közösen működtet a GCHQ brit társszervezettel. A program segítségével az NSA és a GCHQ meg nem nevezett belépési pontokról egész adatfolyamokat másol le azokon a száloptikai kábeleken, amelyek a Szilícium-völgy két vezető cége között információkat szállítanak.

A Google nyilatkozatában aggodalmának adott hangot az értesüléssel kapcsolatban, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy nincs tudomása az NSA ilyen jellegű tevékenységéről. David Drummond, a Google vezető jogásza elmondta: “régóta tartunk egy ilyen jellegű betörési kísérlettől, éppen ezért évek óta folyamatosan dolgozunk azon, hogy kiterjesszük a titkosított adatátvitelt egyre több Google szolgáltatásra. Nem adtunk, nem adunk hozzáférést rendszereinkhez sem az Egyesült Államok kormányának és más kormányszerveknek sem. Fel vagyunk háborodva azon, hogy a jelek szerint az Egyesült Államok kormánya milyen messzire ment, hogy megpróbálja lehallgatni a hálózatunkat. Ez egyértelműen alátámasztja, hogy sürgős szabályozási reformokra van szükség.”

A Yahoo szóvivője pedig azt állította, hogy szigorúan ellenőrzik adatközpontjaik biztonságát, és azokhoz nem férhet hozzá sem az NSA, sem más kormányügynökség.

Keith Alexander tábornok, az NSA igazgatója közvetve cáfolta az újság értesülését. Egy washingtoni tanácskozáson azt mondta, nincs tudomása arról, hogy az általa vezetett ügynökség feltörte volna a szóban forgó kommunikációs csatornákat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.