Az NSA a brazil és a mexikói kormányt is lehallgatta

Brazília magyarázatot követel az amerikai kormánytól, miután kiderült, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatta a brazil kormányt is.

A brazil kormány lehallgatásáról a Rio de Janeiróban élő Glenn Greenwald újságíró beszélt a TV Globo tévécsatorna egyik vasárnapi műsorában. Arról is szót ejtett, hogy a mexikói elnökválasztás előtt Enrique Pena Nieto mexikói elnök kommunikációjához is hozzáfért az amerikai ügynökség. Egy 2012 júniusában keltezett dokumentumot is bemutatott, mely szerint az NSA elolvasta az elnök leveleit.

Információi az NSA adatgyűjtési és megfigyelési módszereit leleplező Edward Snowdentől származnak, aki jelenleg ideiglenes menekültstátusszal Oroszországban tartózkodik. Greenwald volt az, aki a The Guardian brit lapban a Snowden által kiszivárogtatott iratokat felhasználva feltárta az NSA által végzett titkos lehallgatások részleteit június elején. Élettársát, David Mirandát augusztus közepén Berlinből Rióba tartva a londoni Heathrow repülőtéren feltartóztatták, és kilenc órán át faggatták, majd elvették tőle az összes nála lévő adathordozót.

Greenwald szerint az NSA egy olyan programot is használt, amellyel nyomon tudták követni, hogy Dilma Rousseff brazil elnök milyen honlapokat látogatott meg.

Jose Eduardo Cardozo brazil igazságügyi miniszter szerint „ha ezek az állítások igazak, akkor elfogadhatatlan az, ami történt, és az ország szuverenitása elleni támadásnak számít.” A mexikói külügyminisztérium szóvivője elmondta, látta a műsort, de nem kívánják kommentálni azt, írja a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.