Az NSA-botrányt kirobbantó újságíró otthagyja a Guardiant

A Brazíliában élő Glenn Greenwald azért távozik a brit laptól, mert egy olyan lehetőséget kínáltak fel neki, amely „csak egyszer adódik egy újságíró életében”.

Glenn Greenwald, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) megfigyelési és lehallgatási módszereiről leleplező cikkeket publikáló újságíró otthagyja a Guardiant. A Brazíliában élő Greenwald azért távozik az Edward Snowden által kiszivárogtatott információkat közlő laptól, mert egy olyan lehetőséget kínáltak fel neki, amely „csak egyszer adódik egy újságíró életében”. Közleményében „rendkívül gyümölcsözőnek” nevezte a Guardiannel folytatott közös munkát, valamint dicsérte a lap szerkesztőit és újságíróit. Jennifer Lindauer, a brit lap szóvivője sajnálkozott, hogy Greenwald távozik tőlük. Kijelentette, hogy Greenwald és a Guardian munkája megmutatta, hogy valóban döntő szerepet tud játszani a felelős, oknyomozó újságírás a hatalomban lévők felelősségre vonásában.

Greenwald brazil partnerét, David Mirandát augusztusban a brit hatóságok feltartóztatták a londoni Heathrow repülőtéren. Kilenc órán keresztül faggatták, és minden adathordozót elvettek tőle.

Az ügyhöz közeli két forrás a Reutersnak azt nyilatkozta, hogy egy médiavállalkozásról lehet szó, amelyet az eBay-alapító Pierre Omidyar finanszíroz majd. Az eBay igazgatótanácsának elnöke több üzleti, politikai és emberbaráti projektben is érdekelt az Omidyar Networkön keresztül. A 46 éves üzletember hálózatának értékét a Forbes magazin nemrég 8,5 milliárd dollárra becsülte. Az ő érdekeltségébe tartozik például a hawaii híreket közlő Honolulu Civil Beat. A Franciaországban született, iráni - amerikai vállalkozó alapította a Demokrácia Alapot is, amely olyan vállalkozókat támogat, akik "egy a közérdekre érzékeny politikai rendszer kialakításán dolgoznak". Omidyar Twitter-profilja szerint nagyon aggódik a Snowden és Greenwald által feltárt kormányzati kémtevékenység miatt.

Brazília eközben közölte, hogy mindenképpen beszélni akarnak Snowdennel, aki ideiglenes menedéket kapott Moszkvától, és jelenleg ismeretlen helyen Oroszországban tartózkodik. A nyilvánosságra hozott iratokból ugyanis kiderült, hogy az Egyesült Államok lehallgatta Dilma Rousseff elnököt. A brazil hatóságok elsősorban technikai részleteket szeretnének megtudni, amelyek előrelendíthetnék az ezzel kapcsolatos nyomozást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.