Az MKP valószínűleg az új szlovák parlamentbe se kerül be

Egy friss felmérés szerint csökkent a népszerűsége, de így is várhatóan nagy fölénnyel nyeri meg a Robert Fico vezette baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a márciusi előrehozott parlamenti választásokat Szlovákiában. A Magyar Koalíció Pártja 2,4 százalékon áll, a Bugár Béla fémjelezte Híd-Most viszont átugorná a parlamenti küszöböt.

A közszolgálati Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) által megrendelt – a Focus közvélemény-kutató ügynökség által február 1-je és 7-e között 1053 személy megkérdezésével készített – felmérés tanúsága szerint hét párt juthat be a parlamentbe.

Továbbra is a Smer áll a népszerűségi lista első helyén 37,3 százalékkal. Ez az eredmény 69 parlamenti mandátumot jelentene, vagyis a Smernek önmagában nem lenne többsége a 150 fős szlovák parlamentben. A januárban mért 41,8 százalék viszont 81 képviselői helyet, azaz a parlamenti többség megszerzését jelentené a pártnak. A februári felmérésben a második legnépszerűbb politikai pártnak a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) bizonyult 10,3 százalékkal.

Harmadik erőként kerülne be a szlovák törvényhozásba 8,9 százalékos támogatottsággal az Igor Matovic vezette új jobbközép párt, a tavaly ősszel megalakított Egyszerű Emberek és Független Személyiségek párt. A negyedik hely jutna a 99 Százalék – Polgári Hang mozgalomnak, amely a januári 4,6 százalékos támogatottságát 6,9 százalékra tudta növelni.

A kétszeres exkormányfő Mikulás Dzurinda vezette jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Unió – Demokrata Párt (SDKÚ) a friss felmérés szerint 6,1 százalékot szerezne. Átugorná még az ötszázalékos parlamenti küszöböt a Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar párt 6, illetve a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 5,9 százalékkal. Januárban az SDKÚ még 8,3, a Most-Híd és az SaS pedig egyaránt 6,4-6,4 százalékon állt.

Nem jutna be a törvényhozásba viszont a Berényi József vezette Magyar Koalíció Pártja, amelynek támogatottsága a Focus friss felmérése szerint 2,4 százalékon áll, szemben a januári 3,4 százalékkal. A jelenlegi helyzet szerint kiesik a törvényhozásból a Ján Slota fémjelezte Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is, amely a felmérés szerint jelenleg 4,2 százalékos támogatottságot tudhat magáénak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.