Az MKP számára a Fidesz adta a halálos csókot

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) elgondolkodhat a bukás okain. Valószínűleg jobban odafigyelt Magyarországra, mint a saját politikai környezetére, pedig ott kellene sikeresnek lennie - mondta lapunknak Balázs Péter volt külügyminiszter. Szerinte egy párt választási sikere elsősorban azon múlik, hogy az adott politikai közegben mennyire tud választókat megnyerni.

Örülök a Híd győzelmének, és sajnálom az MKP kiesését - fogalmazott Balázs. A Híd párt jobban képviselte a kisebbségben élő magyarok, a szülőföldjükön maradni akarók érdekeit, és inkább realista politikát folytatott.

Balázs Péter

A volt külügyminiszter és EU-biztos hozzátette: egy etnikai párt eleve sajátos politikai jelenség, hiszen nem politikai program, hanem egy etnikum köré szerveződik. A legnagyobb értéke éppen ezért az egység, és ez Szlovákiában már korábban megbomlott. Az egység hiánya is magyarázza a mostani választási eredményt, hiszen az MKP és a Híd együtt nagyon erős párt lenne.

Az MKP túl későn jött rá, hogy a Fideszre való túlzott támaszkodás halálos csók a számára. S amikor feladta a túlzásba vitt lojalitást, és kérte, hogy a magyar állampolgársági törvény módosítását ne fogadják el a szlovákiai választások előtt, már késő volt - közölte Balázs Péter. Későn ébredt rá az MKP arra is, hogy a Fidesz már nem az ő érdekeit tekinti elsődlegesnek; Orbán Viktor pártjának állampolgársági politikája magyar belpolitikai használatra készült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.