Az MKP nem érti

Érthetetlen, hogy a Határon Túli Szlovákok Hivatala a választásokon való részvételre buzdítja a külföldön élő, szlovák állampolgársággal is rendelkező honfitársaikat, miközben a pozsonyi belügyminisztérium meghurcolja azokat, akik felvették a magyar állampolgárságot - hangzik a szlovákiai magyar párt nyilatkozata.

Berényi József pártelnök került a Magyar Koalíció Pártja választási listájának élére – így döntött szombati ülésén az MKP Országos Tanácsa. A második helyre Bárdos Gyulát, a testület elnökét, a harmadikra pedig Farkas Ivánt, a szlovákiai magyar politikai tömörülés gazdasági és régiófejlesztési alelnökét jelölték. Csáky Pál volt elnök a 10.helyen indul, Duray Miklós nem szerepel a listán, amelyen számos olyan személy található, akik eddig a helyi és a regionális közéletben tűntek ki. Közéjük tartozik három polgármester: a negyedik helyen induló Horváth Árpád (Gúta), a közvetlenül mögötte helyet foglaló Fenes Iván (Bős), valamint a hetedik helyen szereplő Őry Péter (Csallóközcsütörtök), aki az MKP kampányfőnöke is. Ugyanilyen új arc az országos politikában a kelet-szlovákiai, Ung-vidéki Mihók Gábor. A tizenegyedik helyen található a százötven tagú jelöltlista legfiatalabb személye, a huszonnégy éves Czibula Ádám, aki a révkomáromi Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke.

Lapunknak nyilatkozva Berényi József elmondta, hogy tettrekész, ambiciózus csapatot sikerült összeállítani, amelynek reális esélye van ahhoz, hogy megszerezzék minél több szlovákiai magyar választópolgár bizalmát, s visszakerüljenek a pozsonyi törvényhozásba.

Tavaly a Bugár Béla vezette Híd-Most pártra a választásra jogosultak 8,12 százaléka voksolt, a Magyar Koalíció Pártjára viszont nagy meglepetésre csak a 4,33 százalékuk. Északi szomszédainknál Iveta Radicová kormányának októberi bukását követően jövő március 10-ére írta ki Ivan Gasparovic államfő az előrehozott választásokat.

A Magyar Koalíció Pártjának Országos Tanácsa szombaton nyilatkozatot is elfogadott, amelyben tudomásul veszik, hogy a Most-Híd elutasította a partneri együttműködés lehetőségét. Az MKP kész önálló, szuverén politikával, egyedül megmérettetni magát a következő, előrehozott választásokon. A dokumentum  érthetetlennek tartja, hogy a Határon Túli Szlovákok Hivatala a választásokon való részvételre buzdítja a külföldön élő, szlovák állampolgársággal is rendelkező honfitársaikat, miközben a pozsonyi belügyminisztérium meghurcolja azokat, akik felvették a magyar állampolgárságot. Az uniós normák szerint is elfogadhatatlan, hogy egy tagállam polgára elveszítse állampolgárságát csak azért, mert egy másik tagállamét felvette – mutat rá a testület állásfoglalása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.