Az MKP inkább külön indul Nyitrán

Négy szlovákiai jobbközép párt – köztük a Híd – Nyitra megyében koalíciós szerződést kötött, amelynek alapján közös listát állítanak a november 9-i regionális választásokra.

Lapunk megkeresésére Bastrnák Tibor jelentős politikai sikernek nevezte az egyezséget: – 2001-ben az MKP győzött és minden vezető tisztséget megszerzett a dél-szlovákiai megyében, amelyben a magyarok lélekszáma harminc százalék körüli volt. Négy évvel később a szlovák pártok nemzeti, de még inkább nacionalista alapon összefogtak – állításuk szerint a „kisebbség diktatúrája” ellen, s politikai értékrendjüktől függetlenül, magyarellenes politikai szövetségre léptek.

Nyolc esztendő után sikerült részben megbontani ezt a koalíciót, habár még mindig nem teljes mértékben, mert a szlovák kereszténydemokraták (KDH) a Robert Fico vezette Smer-SD párttal kötöttek alkut – nyilatkozta lapunknak a Bugár Béla vezette párt parlamenti képviselője és Nyitra megyei elnöke. Hozzátette azt is, hogy a koalíciós szerződéshez még csatlakozhat a Magyar Közösség Pártja, de a KDH is, mert ebben az esetben a régióban nagyobb lenne az esély a Smer legyőzésére.

Megkeresésünkre Farkas Iván, az MKP egyik alelnöke közölte: pártja külön indul Nyitra megyében, ugyanakkor a Hídhoz, valamint a szlovák jobbközép koalíciós pártokhoz hasonlóan Tomás Galbavýnak, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) képviselőjének a megyei elnökjelöltségét támogatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.