Az MKP azért együttműködne Ficóval

Élesedik a határvonal a jelenlegi kormánypártok és az ellenzék között - mutat rá az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán, hozzátéve, hogy már csak a Magyar Koalíció Pártja (MKP) nem zárta ki, hogy koalícióra lépne a kormányfő vezette Smerrel.

„Miután a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) is világosan és egyértelműen kizárta a választások utáni együttműködés lehetőségét a Smerrel, a Híd is leszögezte, nem látja értelmét és esélyét a Robert Ficóval való együttműködésnek, az ellenzéki pártok közül így már csak a Magyar Koalíció Pártja (MKP) nem zárta ki, hogy a választások után esetleg koalícióra lépne a Smerrel” – írja a lap, hozzátéve, az ellenzéki pártok elszántságának szilárdságával kapcsolatban viszont megoszlik a politológusok véleménye.

Eduard Chmelár szerint a KDH és a magyar pártok, ha olyan helyzet alakul ki, még meggondolják magukat a választások után, s ha nem lesz más alternatíva, kormányra lépnek a Smerrel is. – Nehéz lenne ezt megindokolniuk, de valahogyan majd elmagyarázzák a választóiknak – idézi a lap Chmelárt.

Grigorij Meseznikov szerint már csak két alternatíva maradt: a Smer a következő négy évben is jelenlegi partnereivel fog kormányozni, vagy pedig az ellenzék alkotta koalíció váltja a hatalomban. A politológus úgy véli, az utóbbi időben a Smer annyira markánsan magyarellenes politikát folytat, hogy ellehetetlenítené magát, ha ezek után koalícióra lépne egy magyar párttal. Ugyanez vonatkozik a Smertől elhatárolódó pártokra: egy Ficóval kötött koalíció miatt választóik szemében elveszítenék a hitelüket.

Az utóbbi hónapokban közölt közvélemény-kutatások szerint a kis pártok bejutása vagy parlamenten kívül maradása fog dönteni a leendő kormány összetételéről. A veszélyzónában négy párt, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), az MKP és a Híd található - mindegyikük 4–7 százalék között teljesített az utóbbi hetekben. – Ha a HZDS nem jut be a parlamentbe, a Smer és az SNS együtt nem alkot többséget, akkor az a legvalószínűbb, hogy a következő kormányfőt nem Robert Ficónak fogják hívni – fejtette ki Meseznkov az Új Szóban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.