Az izraeli kormány befagyasztotta a beduinok áttelepítésének tervét

Az izraeli kormány befagyasztotta a Negev-sivatagban élő beduinok áttelepítésének tervét a tiltakozások miatt – közölte sajtótájékoztatóján az azt kidolgozó Benni Begin korábbi tárca nélküli miniszter.

A mind jobb-, mind baloldalon sokat bírált, ellentmondásos elképzelés szerint az „el nem ismert” településeken élő beduin családokat, mintegy harminc-negyvenezer embert áttelepítettek volna hét nagyobb városközpontba, hogy ott biztosítsák számukra a megfelelő életkörülményeket, a csatornázást, áram- és vízellátást, iskoláztatást.

A tervek jobboldali ellenzői szerint az állam túl nagy kártérítést adott volna számukra az átköltözéshez, a baloldal pedig úgy vélte, ki akarták szakítani őket eredeti földjeikről, hogy ott zsidó településeket hozzanak létre.

A kormány már 2011 szeptemberében áldását adta Begin elképzeléseire, de „néhány napja a kneszet koalíciós elnöke bejelentette, hogy a többség nem támogatja a törvényjavaslatot jelenlegi formájában”- mondta Begin. Emiatt csütörtökön a miniszterelnöki hivatal tervezésében készült csomag elnapolását és egy új változat jövendő kidolgozását ígérte Benni Begin, Menahém Begin egykori miniszterelnök fia az újságíróknak.

Az elmúlt hónapokban a beduinok és a velük szolidaritást vállalók számos, olykor erőszakossá fajuló tömegtüntetésen tiltakoztak az áttelepítés ellen. „Jobb- és baloldali aktivisták, zsidók és arabok politikai előnyök kovácsolására próbálták kihasználni a beduinok kétségbeesését”- vélekedett Begin kudarca okairól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.