Az izraeli atomtitkok leleplezője nem kér a béke-Nobel-díjból

Mordeháj Vanunu egykori izraeli atomtechnikus nem kér a béke-Nobel-díjból, ezért levélben kérte a norvég Nobel-bizottságot, hogy ne vegye figyelembe jelölését - közölte Geir Lundestad, a bizottság titkára szerdán.

Az izraeli atomtitkok leleplezője azt írta a bizottságnak, hogy nem kér a kitüntetésből, amelyet korábban már megkapott Simon Peresz izraeli államfő. "Simon Pereszt az izraeli atombomba atyjának tekinti, és nem akarja, hogy bármilyen módon is kapcsolatba hozzák vele" - mondta Lundestad.

Mordeháj Vanunu (jobbra) szerint Izrael regionális feszültségeket szít
Mordechai Vanunu (R) is escorted by Israeli prison guards as he leaves the magistrate's court in Jerusalem December 29, 2009. Israeli police on Tuesday arrested nuclear whistleblower Vanunu for violating a ban on speaking to foreigners, a police statement said. REUTERS/Ronen Zvulun (JERUSALEM - Tags: CRIME LAW POLITICS)

Vanunu 1987-ben Alternatív Nobel-díjat kapott az izraeli fegyverkezési program leleplezéséért. Egy évvel korábban 18 évi börtönbüntetésre ítélték Izraelben a katonai atomprogrammal kapcsolatos információk kiszivárogtatásáért. 2004-ben szabadult ki a börtönből, de nem hagyhatja el az országot, és nem érintkezhet külföldiekkel. Ez utóbbi előírást azonban számtalanszor megsértette, emiatt több mint hússzor emeltek már vádat ellene.

A marokkói születésű Vanunu 1976 és 1985 között dolgozott a dimonai atomerőműben. A The Sunday Times című brit lap egyik újságírójának 1986-ban mesélt az izraeli atomtitokról. Állításait fényképfelvételekkel is igazolta, hogy a világ tudtára adja, Izrael atomfegyvert állít elő.

Izrael se nem tagadja, se nem erősíti meg, hogy atomfegyverekkel rendelkezik. Külföldi szakértők azonban a Vanunu által nyilvánosságra hozott adatok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a zsidó állam a világ egyik legjelentősebb atomarzenálját tudhatja magáénak.

Simon Peresz 1994-ben kapott Nobel-békedíjat Jasszer Arafat palesztin vezetővel és Jichák Rabin akkori izraeli miniszterelnökkel közösen az izraeli-palesztin konfliktus lezárásért tett erőfeszítéseik elismeréseként.

Vanunu rendszeresen kap jelölést a Nobel-békedíjra. Geir Lundestad nem közölte, hogy idén ki terjesztette elő az 55 éves Vanunu nevét, s arról sem beszélt, hogy a tiltakozó levél változtat-e érdemben győzelmi esélyein. Azt azonban elismerte, hogy Vanunu tavaly is hasonló tartalmú levelet írt a Nobel-bizottságnak.

A Nobel-békedíj történetében eddig egyszer fordult elő, hogy egy győztes visszautasítsa a díjat. Le Duc Tho vietnami politikus a vietnami háború befejezéséről és a béke helyreállításáról szóló megállapodásért 1973-ban Henry Kissinger amerikai külügyminiszterrel megosztva kapta a Nobel-békedíjat, amelyet azonban nem fogadott el.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.