Az ivóvíz sem biztonságos Tokióban

Tokióban nőtt az ivóvíz sugárzó jódizotóp szintje, a csecsemők nem ihatnak vezetékes vizet, s most bár brokkolit sem szabad enni a szennyeződés miatt. Mindeközben szakértők nem zárják ki, hogy a következő három napban 7-es fokozatúnál erősebb földrengések történnek a térségben.

Nőtt a tokiói ivóvízben a sugárzó jódizotóp szintje, s a hatóságok szerdán arra figyelmeztették a lakosságot, hogy csecsemők nem ihatnak a szennyezett vezetékes ivóvízből.

Tokió nagy részét ivóvízzel ellátó belvárosi víztisztító vállalat tározóiban a 131-es jódizotóppal való szennyezettség szintje több mint kétszerese a csecsemők számára megengedett határértéknek. A hatóságok szerint a csecsemők nem ihatnak belőle, de a felnőttek számára egyelőre nem ártalmas a tokiói vezetékes ivóvíz.

A radioaktív jód szintje az ivóvízben a tokiói vízműben 210 becquerel volt literenként.

Két héttel a március 11-i természeti katasztrófát követően a japán szakemberek még mindig a megrongálódott és túlhevült fukusimai atomerőmű stabilizálásán munkálkodnak. A létesítmény sugárzást bocsájt ki azóta, hogy a földrengés és az azt követő szökőár tönkretette a hűtőrendszert.

A sugárzás beszivárgott a zöldségekbe, a vízrendszerbe, még a tengervízbe is az erőmű környékén. A hatóságok szerdán a brokkolit is felvették a szennyezett zöldségek listájára, amelyen már szerepel a spenót és a repce is. Korábban hatóságok a Japán északkeleti részén élőknek tanácsolták, hogy a pajzsmirigyrákot is okozó radioaktív jód megemelkedett szintje miatt ne igyanak a hálózati ivóvízből.

Utórengések várhatók

Meghaladja már a 9400-at a tíz nappal ezelőtti földrengés és szökőár halálos áldozatainak a száma Japánban, s a hatóságok több mint 14 700 eltűntről tudnak - közölte szerdán a japán rendőrség.

Kedden még 8900 halottról és 12 600 eltűntről tudtak, vagyis a március 11-i tragédia veszteségmérlege napról-napra rosszabb.

A földrengés által leginkább sújtott Mijagi prefektúra rendőrségének szóvivőjének becslése szerint a halálos áldozatok száma egyedül ebben a régióban eléri majd a 15 ezret. A többi katasztrófa sújtotta területeken a rendőrség elzárkózott attól, hogy becslésekbe bocsátkozzon a halálos áldozatok végleges számát illetően.

A március 11-i földrengés és az azt követő szökőár halálos áldozatainak száma meghaladja a korábban Japán legsúlyosabb természeti katasztrófának tekintett 1995-ös kobei földrengésben meghalt emberekét. Előzetes becslések szerint a keletkezett kár mértéke 185-308 milliárd dollár között van. Egyelőre nem lehet megbecsülni azt sem, hogy milyen veszteségeket okoztak az áramszünetek a gazdaságban, illetve, mekkora a fukusimai atomerőmű okozta kár mértéke.

A japán meteorológiai szolgálat nem zárja ki, hogy az elkövetkező három napban 7-es fokozatúnál erősebb földrengések történnek a térségben. A szakértők húszszázalékos esélyt adnak ennek. Az utórengések megnehezítik a mentőcsapatok dolgát, illetve a megsérült fukusimai atomerőműben zajló munkálatokat. Emellett földcsuszamlások és újabb károk is keletkezhetnek amiatt, hogy folyton mozog a föld Japán északnyugati részén.

38-56 ezer milliárd forint a kár

A japán kormány a földrengés és az azt követő szökőár miatti közvetlen anyagi kárt értékét 16-25 ezer milliárd japán jenre (38-56 ezer milliárd forint) becsüli, amivel az minden idők legnagyobb anyagi kárral járó természeti katasztrófájává válhat.

A számítás nem tartalmazza az áramkimaradások miatti termelésleállások közvetett gazdasági veszteségét, ahogy a fukusimai erőmű rendellenességéből fakadó tágabb károkat sem. A becsült kárérték felső határa a japán bruttó hazai termék 6 százalékát teszi ki.

Nisizaki Fumihira, a japán kabinet makroelemző osztályának vezetője szerint a várható áramkimaradások hatása is jelentős lesz. A japán jegybank kormányzója, Sirakawa Masaki egy parlamenti bizottságnak úgy fogalmazott: "a földrengés miatt a japán gazdaság és kibocsátás súlyos helyzetbe kerül".

A természeti csapások következtében a Tokyo Electric Power Co, amely a japán gazdaság teljesítményének 40 százalékát adó Tokió körüli térség áramellátását biztosítja, termelési kapacitásainak 20 százalékát veszítette el.

A világ vezető autógyártója, a Toyota - a Goldman Sachs becslései szerint - 74 millió dollárnyi profitot veszíthet el minden olyan nap után, amelyen zárva tart 12 összeszerelő üzeme.

(hirado.hu)

Thaiföldön is ellenőrzik a Japánból érkező élelmiszerek rádióaktív sugárzását
An official from Thailand's Food and Drug Administration takes a sample to test food imported from Japan, before the tsunami and earthquake, for radioactivity at Suvarnabhumi cargo in Bangkok March 23, 2011. Japan's neighbours including China, South Korea, Taiwan and Thailand, are monitoring Japanese food imports. REUTERS/Sukree Sukplang (THAILAND - Tags: DISASTER HEALTH BUSINESS FOOD)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.