Az iraki elnökség jóváhagyta a biztonsági megállapodást

Az iraki elnökség is jóváhagyta csütörtökön jóváhagyta az Egyesült Államokkal kötött biztonsági megállapodást. Népszavazást is tartanának még.

Jóváhagyta az iraki elnökség csütörtökön az Egyesült  Államokkal kötött biztonsági megállapodást, amelynek értelmében az  amerikai csapatokat 2011 végéig kivonják az arab országból – közölte a testület titkára. Az elnöki tanács Dzsalal Talabani kurd nemzetiségű államfőből, valamint egy szunnita és egy síita arab helyetteséből  áll, így hárman az ország három legfontosabb vallási-etnikai  közösségét képviselik.

A testület jóváhagyásával elhárult az utolsó törvényhozási akadály a szerződés január elsejei életbe lépése elől. Irakban mindazonáltal azt tervezik, hogy jövő nyáron még népszavazást is tartanak a  megállapodásról.

Az elnöki tanács titkára közölte, hogy a testület semmit sem  változtatott a törvényhozás által november 27-én ratifikált  szerződésen.
A washingtoni Fehér Ház üdvözölte és jelentős sikernek nevezte  az iraki elnökség döntését.

Az egyezményre azért van szükség, mert az amerikai katonák  ENSZ-mandátuma az év végén lejár. A két ország által múlt hétfőn  aláírt megállapodás Bagdad régi követelésének engedve világos  határidőt szab az amerikai csapatok távozására: 2011 végéig el kell  hagyniuk az arab országot.

A megállapodás értelmében az Irakban állomásozó, jelenleg  mintegy 150 ezer fős amerikai haderő 2009 közepéig visszavonul  támaszpontjaira az iraki városokból és falvakból, az iraki hatóságok  pedig jelentős hatalmat kapnak az amerikai erők hadműveleteinek és  mozgásának meghatározásában. Az egyezmény kiköti, hogy az Egyesült  Államok nem használhatja fel az ország területét Irak szomszédai, köztük Szíria és Irán elleni támadás indítására. Az iraki igazságszolgáltatás felhatalmazást kap arra, hogy bíróság elé  állítsa az amerikai katonákat és az amerikai hadsereg szerződéses  partnereit, ha súlyos bűncselekményt követnek el szolgálaton és támaszpontjukon kívül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.