Az iPhone tudja, ki a zsidó

Elég néhány gyakorlott ujjmozdulat, és azonnal kiderül, hogy a világ számos híressége közül ki zsidó származású és ki nem. Az Apple-t perrel fenyegették, ha nem távolítja el francia üzletéből a programot.

Perrel fenyegette meg az Apple-t egy iPhone-program miatt Franciaországban az SOS Racisme nevű, antiszemitizmus és rasszizmus ellen küzdő szervezet. Bár a „Zsidó vagy nem zsidó?” (Juif ou pas juif) néven futó adatbázist – amelyből néhány gyakorlott ujjmozdulat után azonnal kiderül, a világ hírességei közül ki zsidó származású és ki nem - az Apple Store France potom 79 euró centért árulja az interneten, az SOS Racisme szerint puszta léte is személyiségi jogokat sért: Franciaországban a törvény tiltja, hogy az érintettek előzetes engedélye nélkül bárki is etnikai, nemi és politikai hovatartozásról szóló információkat tárjon a nyilvánosság elé.

...mondd meg nékem... iPhone 4 egy New York-i kiállításon
A customer looks at an iPhone 4 at the Apple Store 5th Avenue in New York June 24, 2010. People lined up hours in advance hoping to snag one of the "limited" quantity slated for retail sale only. AT&T will begin selling the iPhone 4 at retail on June 29, on a first-come first-served basis. REUTERS/Eric Thayer (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCI TECH)

Tiltakozott az adatbázis ellen Richard Pasquier, a francia zsidó szervezeteket tömörítő tanács, a CRIF vezetője is, amire egy nap csend után az Apple végül eltávolította kínálatából az ominózus francia programot. „Ha valaki nem akar kitárulkozni egy olyan személyes témában, amilyen a vallás, annak meg is kell védeni ezt a jogát” – állítja Pasquier, hangoztatva, hogy „az Egyesült Államoktól eltérően” Franciaországban nagy jelentőséget tulajdonítanak a köz- és a magánélet elválasztásának.

Az ügy pikantériája egyébként - jegyzi meg az AP amerikai hírügynökség -, hogy a program szerzője maga is zsidó. Johann Levy saját bevallása szerint szórakozásból hozta össze az adatbázist, és nem mellesleg azért is, mert családjában és a zsidók között máshol is gyakorta felvetődik, melyik celebritás milyen származással büszkélkedhet. „Nyilván nem beszélhetek minden zsidó nevében, de számomra semmi elítélendőt nem jelent azt firtatni, ki a zsidó és ki nem az. Ellenkezőleg. Ez az egész csak a büszkeségről szól” – vallja a 35 éves brit-francia mérnök, aki állítólag különféle internetes forrásokból gyűjtötte az adatokat a programhoz.

De perfenyegetés ide vagy oda, ami az érdeklődést illeti, Levynek éppenséggel még igaza is lehet. Hiába számít ugyanis Franciaországban hivatalosan tabunak a magánélet, a társadalom ettől még nagyon is kíváncsi marad; néha olyannyira, hogy egy-egy helyi celebritás nevének beírása után a Google francia nyitóoldala már önként felajánlja az „zsidó” szót keresési lehetőségként. De Pasquier szerint mindez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a francia társadalom szívesebben hajlana az antiszemitizmusra, mint bármelyik másik Európában. „Talán csak a történelmünk miatt érdekel jobban a származás” – vélte nyilatkozatában a franciaországi zsidók egyik vezető személyisége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.