Az Interpol elfogatóparancsot adott ki Kadhafi ellen

Moammer Kadhafi, megbuktatott líbiai vezető egyik tábornoka Nigerbe menekült pénteken, miközben az Interpol elfogatóparancsot adott ki az "Ezredes" elfogása érdekében.

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az Interpol Moammer kadhafi, fia, Szail Al-Iszalam, és a rezism hírzserzési főnöke, Abdullah al-Senussi ellen. A körözés kiadását a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kezdeményezte. Az ICC június 27-én adott ki elfogatóparancsot hármójuk ellen, azzal vádolva őket, hogy február második felében, a líbiai rendszer elleni tiltakozások első napjaiban a rendfenntartó erők az ő utasításaik nyomán öltek meg, illetve vetettek börtönbe és kínoztak meg több száz civilt. A szervezetnek azonban nincs rendőri ereje, hogy elfogja gyanúsítottjait. Luis Moreno-Ocampo, a hágai székhelyű ICC főügyésze azt akarja, hogy az Interpol a legmagasabb szintű, "vörös" körözést kezdeményezze tagállamainál. Ennek értelmében az elfogottakat ki is kell adni a Nemzetközi Büntetőbíróságnak. Moreno-Ocampo szerint Kadhafi letartóztatása csak idő kérdése.

Az Interpol is körözi már Moammer Kadhafit
The wanted poster issued by Interpol for Libya's Muammar Gaddafi is seen in this screenshot, September 9, 2011. Interpol has issued arrest warrants for Libya's Muammar Gaddafi, his son Saif al-Islam, and intelligence chief Abdullah al-Senussi, it said in a statement on Friday. REUTERS/Interpol/Handout (FRANCE - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW TPX IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Eközben Kadhafi egyik tábornoka Nigerbe menekült egy újabb líbiai katonai konvoj élén. Ali Kana tábornok, Kadhafi dél-líbiai erőinek egyik tuareg vezetője több más tábornokkal és katonai vezetővel érkezett a Líbiával határos egykori francia gyarmatba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.