Az interneten keresik a nácik által elrabolt kincsek tulajdonosait

Szakértői csapatot állítanak fel Németországban, hogy minél hamarabb tisztázni tudják a részben nácik által elrabolt müncheni műkincsek eredetét.

Hatfős szakértő csapatot állítanak fel Németországban, hogy minél gyorsabban tisztázni tudják a Münchenben megtalált, részben a nácik által elrabolt több mint 1400 műkincs eredetét. A képeket az internetre is felteszik, hogy a volt tulajdosok könnyebben rátaláljanak a kisajátított műalkotásokra. Első körben 25 műkincs, köztük Marc Chagall, Otto Dix, Max Liebermann, Henri Matisse és Auguste Rodin művei kerülnek fel a világhálóra. A Lost Art Internet Database honlapján lehet megnézni műtárgyakat, és felkerül majd ide a kincsek teljes, folyamatosan frissülő listája.

A szakértők 1406 műkincs közül 970 eredetét fogják felülvizsgálni. Ezek közül 380 műalkotás a nácik által elutasított „degenerált művészethez” sorolható, 590 műtárgyat pedig valószínűleg a náci éra idején szereztek illegálisan, írja a Spiegel.

A müncheni hatóságok 2011-ben bukkantak rá egy elhanyagolt lakásban az 1406 műtárgyra, amelyek között eddig teljesen ismeretlen alkotásokat is felfedeztek. A műkincsek összértéke elérheti az egymilliárd eurót. A tulajdonos Cornelius Gurlittre egy rutinellenőrzésen figyeltek fel, amikor Svájcból Salzburgba utazott vonattal. Idegesen reagált a vámtisztekre, akik 9000 euró készpénzt találtak nála. A hatóságok ezután házkutatási parancsot kértek a férfi müncheni lakásába, ekkor akadtak rá a festményekre. A most 78 éves férfi a gyűjteményt apjától, a harmincas évek neves műgyűjtőjétől, Hildebrandt Gurlitt-tól örökölte. Ő a náci rezsim egyik értékbecslője lett, és őt bízták meg, hogy vásárolja össze a modern műveket az üldözött zsidóktól. Mindenki azt hitte, hogy Hildebrandt gyűjteménye az 1945-ös drezdai tűzvészben odaveszett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.