Az interneten kampányol a német szélsőjobb

Az interneten kampányol és próbál híveket szerezni – mindenekelőtt a fiatalok körében – a német szélsőjobboldal. Egyre több az olyan internetes honlap, amelyen különböző szélsőjobboldali csoportok terjesztik ideológiájukat és próbálnak újabb tagokat toborozni maguknak. Ezzel párhuzamosan a kisebbségek. főként a zsidók és a törökök ellen uszítanak.

A szélsőjobboldal internetes kampánya nem új. NS-Treff néven  már hónapokkal ezelőtt felbukkant egy honlap, a szóban forgó német  szolgáltató azonban a hatóságok közbelépésére is letiltotta azt, tartalmát rasszistának, uszítónak és általánosságban jogsértőnek minősítve.

NPD-szimpatizáns egy pártgyűlésen.
A supporter of the German far-right National Democratic Party (NPD) holds a flag depicting a German World War Two soldier as he takes part in a march in Berlin in this May 8, 2005 file photo. The sugary smell of "Gluehwein" (mulled wine) wafts over wooden stalls selling toys and gingerbread while children sway to seasonal songs. Christmas lights illuminate the half-timbered houses around the square.Last Saturday evening, three burly policemen stood under those fairy lights clutching truncheons. Their job: to stop neo-Nazi violence. In statistics which make alarming reading given Germany's Nazi history, right wing-motivated violence is on the risein the country as a whole and especially in the former east German state of Saxony-Anhalt. TO ACCOMPANY FEATURE GERMANY-NEONAZIS/ REUTERS/Fabrizio Bensch/Files (GERMANY)

Az NS-Treff azonban most ismét előkerült a világhálón, mégpedig egy külföldi szolgáltató közreműködésével. Szakértők  szerint egyébként éppen ez az a stratégia, amellyel szemben a  hatóságok gyakran tehetetlenek.

A fiatalok védelmére alakult jugendschutz.net kezdeményezés vezetője egy szerdai interjúban arra mutatott rá, hogy  az internet a szélsőjobboldal számára első számú propagandaeszközzé vált. Stefan Glaser és "csapata" az elmúlt egy évben  mintegy 1600 német nyelvű, szélsőjobboldalú tartalmú internetes  honlapot számolt össze, a legtöbbet azóta, hogy kilenc évvel ezelőtt  megkezdték az ilyen jellegű megfigyeléseket. Ráadásul a neonáci  profil a jobb eladhatóság érdekében mind gyakrabban zenével és  hirdetésekkel is párosul. És ha egyik vagy másik honlap átmenetileg  le is kerül az internetről, csakhamar egy másik helyen felbukkan  újra. Az alkotmányvédelmi hivatal szerint egyébként legkevesebb 10 százalékuk a legdurvábban sérti a megfelelő büntetőjogi rendelkezéseket.

A közelmúltban Berlinben tartott nemzetközi konferencián Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter ennek kapcsán  rámutatott az ellentmondásra, hogy miközben a  büntetőjogi   előírások a nemzeti jog hatáskörébe tartoznak, az internet globális.  A miniszter szerint ezért a jogszabályok minél teljesebb nemzetközi harmonizálására lenne szükség. Felhívta a figyelmet arra is: több országban a gyűlöletkeltő, uszító oldalakat egyáltalán nem  szankcionálják.

Az interneten folytatja kampányának nagy részét a  szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) is. Ennek  keretében a párt különböző formában a zsidók és a törökök ellen  uszít, így legutóbb a Németországi Zsidók Központi Tanácsának egyik  vezetőjét, továbbá az ellenzéki Zöldek pártjának török származású  elnökét, Cem Özdemirt vette célba. A Németországi Zsidók Központi Tanácsa közölte, hogy büntetőjogi eljárást kezdeményez az NPD ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.