Az indonéz rendőrség nem engedélyezi Lady Gaga koncertjét

Az indonéziai rendőrség bejelentette kedden, hogy nem adnak ki engedélyt Lady Gaga június 3-ra tervezett koncertjére a fővárosban, Jakartában.

– A koncertet le kell fújni – mondta Szaud Usman Nasution rendőrségi szóvivő az AFP szerint. A francia hírügynökség úgy értesült, hogy 50 ezer jegyet elővételben már eladtak a Gelora Bung Karno stadionba az amerikai énekesnő előadására, akinek a weboldalán a programok között egyelőre még szerepel a jakartai fellépés. Egyes értesülések szerint az még nincs kizárva, hogy a fővároson kívül tartsák meg a koncertet.

Nem kétséges, hogy az indonéz rendőrség a befolyásos helyi muzulmán vallási vezetés nyomására döntött a tiltás mellett. A 240 millió lakosú Indonézia a világ legnagyobb muzulmán országa. Bár szekuláris, és a toleranciájáról volt híres, ezúttal a helyi iszlám legfelső vezetése, az Ulemák Tanácsa kezdeményezte a koncert lemondását arra hivatkozva, hogy az énekesnő előadásmódja “túlságosan erotikus”, s ezzel alááshatja a fiatalság erkölcsi tartását. Ennél keményebben fogalmaznak egyes szélsőséges csoportok, amelyek hangja az utóbbi években erősödött fel. Az Iszlám Védelmezőinek Frontja (FPI) egyszerűen “sátánnak” minősíti Lady Gagát. A szervezet azzal fenyegetőzött, hogy több tízezer híve fogja megakadályozni a “sátáni hit propagálását” Jakartában. A feltételezések szerint a rendőrség biztonsági megfontolásokat is figyelembe vett az engedély elutasításakor.

Lady Gaga mostani The Born This Way Ball nevű világkörüli turnéja keretében szerepel az indonéziai fellépés. Érdemes megemlíteni, hogy a dél-koreai fővárosban, Szöulban a konzervatív körök követelésének eleget téve “18 éven felülieknek” nyilvánították április végi koncertjét. Az 1988-as olimpiára épített stadion így is megtelt, 45 ezren voltak kíváncsiak az énekesnőre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.