Az FBI észrevette, hogy férfiakat is meg lehet erőszakolni

83 év után először módosított a nemi erőszak fogalmán az Egyesült Államok szövetségi nyomozóhivatala, megerősítve, hogy erőszakot nemcsak nők, hanem férfiak és fizikai védekezésre képtelen más áldozatok ellen is el lehet követni.

Míg régen a nemi erőszakot „egy nő akarata ellenére elkövetett aktusnak” definiálták, az új meghatározásban már olyan behatolásként szerepel, mely "függetlenül attól, hogy milyen kevés ideig tart – a vaginába vagy az ánuszba egy testrészt, illetve egy tárgyat helyez” az áldozat beleegyezése nélkül, de ide tartozik az orális módon történő erőszak is, írja a BBC.

Az új definíciónak köszönhetően jelentősen nőni fog a nemi erőszak áldozatainak száma az FBI statisztikáiban, de nem változtat semmit a szövetségi vagy állami törvényeken. A statisztikákat amúgy is csak a megelőzés és az áldozatok segítése miatt használják, sok állam pedig már régebben elfogadta a nemi erőszak fogalmának kibővítését.

Joe Biden, az USA alelnöke a változtatást valódi győzelemnek nevezte azoknak az áldozatoknak a számára, akik évekig szenvedtek erőszak miatt, de sosem vették számba őket.

Amerikában minden ötödik nőt és minden 71. férfit ért élete során legalább egyszer erőszak egy 2010-es jelentés szerint, mely a már kiterjesztett definíciót vette alapul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.