Az euroszkeptikusok vezetője lehet Václav Klaus

Prágai internetes portálok szerint Václav Klaus volt cseh államfő rövidesen visszatér a nagypolitikába.

Prágai internetes portálok szerint Václav Klaus volt cseh államfő rövidesen visszatér a nagypolitikába. A www.novinky.cz internetes portál már azt is biztosra veszi, hogy a jelenleg parlamenten kívüli, euroszkeptikus Suverenita (Szuverenitás) elnöke lesz. A pártot pedig Václav Klaus Szuverenitása névre keresztelnék. Érdeklődésünkre Jana Bobosíková, a törpepárt jelenlegi vezetője nem cáfolta, hogy erről a lehetőségről már többször tárgyalt az exelnökkel, akinek a végleges döntése elsősorban attól függ, hogy lesznek-e Csehországban előrehozott választások, és mikor.

Václav Klaus az elmúlt héten kijelentette, hogy nem hajlandó semmilyen közösséget vállalni a Polgári Demokrata Párt (ODS) jelenlegi vezetőivel. Pedig a konzervatív politikai tömörülés alapító tagja, 1991-től egészen 2003-ig - amikor államfővé választották - pedig az elnöke volt. A múlt hét végén Martin Kuba, az ODS ügyvezetője közölte: igyekszik őt meggyőzni arról, hogy térjen vissza a párt élére, s tekintélyével teremtsen rendet a tagság és a vezetőség soraiban. Ő azonban egyből elutasította ezt a próbálkozást. Ugyanakkor azt nem zárta ki, hogy más úton visszatér a közéletbe.

Prágai politikai elemzők szerint Václav Klaus valójában nem is a cseh alsóházba, hanem Brüsszelbe igyekszik, ahol a jövőre esedékes európai parlamenti voksolásokat követően az euroszkeptikusok vezetője szeretne lenni. Mirek Topolánek, volt cseh kormányfő szerint addig éppen Václav Klaus lehet az a karizmatikus személy, aki képes felrázni a súlyos morális válságban fuldokló csehországi jobboldalt.

Karel Schwarzenberg, a jelenleg legerősebb konzervatív párt, a TOP 09 elnöke a Právo napilapnak azt fejtegette, hogy a márciusban leköszönt államfő a látszat ellenére nem távozott a nagypolitikából, mert a háttérből saját kapcsolatrendszerét kihasználva, utódjának, Milos Zemannak az érdekeit szolgálta, aki ennek fejében szlovákiai nagykövetté nevezte ki a feleségét, Lívia Klausovát. A cseh Medián közvélemény-kutató intézet gyorsfelmérése szerint viszont a felnőtt lakosság több mint hetven százaléka nem óhajtja az exelnök visszatérését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.