Az európaiak többsége betiltaná a burkát

A nyugat-európaiak jelentős többsége pártolná a teljes testet és a fejet is elfedő női iszlám öltözet, a burka nyilvános viselésének betiltását, az amerikaiak azonban jóval toleránsabbak - derül ki a Financial Times megbízásából elvégzett, kedden ismertetett nemzetközi felmérésből.

A londoni gazdasági-politikai napilap beszámolója szerint a közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a tilalom híveinek aránya Franciaországban a legnagyobb: megközelíti a 70 százalékot. A spanyolok 65, az olaszok 63 százaléka támogatná a burka betiltását. Nagy-Britanniában 57, Németországban 50 százalék, az Egyesült Államokban ugyanakkor csak 33 százalék tiltaná e viseletet.

A Ni Putes ni soumises nőjogi szervezet aktivistái a burkaviselet tilalmának támogatására vonulnak a kormányzó Népi Mozgalom Uniója, az UMP párt párizsi székháza elé
Párizs, 2010. január 26. A Ni Putes ni soumises nőjogi szervezet aktivistái a burkaviselet tilalmának támogatására vonulnak a kormányzó Népi Mozgalom Uniója, az UMP párt párizsi székháza elé 2010. január 26-án. Ezen a napon hozták nyilvánosságra azt a parlamenti bizottsági javaslatot, amelynek értelmében megtiltanák az egész testet befedő, a szemet is eltakaró muzulmán női ruha, a burka viseletét a közintézményekben és a tömegközlekedésben. (MTI/EPA/Yoan Valat)

A válaszadók nagy többsége ugyanakkor elvetné a nyilvános burkaviselet tiltásának összekapcsolását más vallási jelképek, például a kereszt vagy a zsidó fejfedő, a kipa betiltásával. A Harris közvélemény-kutató cég által elvégzett felmérés eredménye szerint a briteknek például alig 9 százaléka támogatná a vallási szimbólumok nyilvános viselésének e teljes körű tiltását. Még a burka viselésének tilalmát legnagyobb arányban támogató franciák közül is csak 22 százalék pártolná a burkával együtt minden más vallás öltözet és jelkép hordásának törvényen kívül helyezését.

Nemrégiben egy másik nagy brit közvélemény-kutató, az Angus Reid is felmérést végzett Nagy-Britanniában a burka nyilvános viseléséről. Ez azt mutatta ki, hogy a britek 72 százaléka betiltaná a burka viselését minden nyilvános helyen. Az iskolákban és az egyetemeken 79 százalékuk, a repülőtereken 87 százalékuk nem engedélyezné e lepel hordását.

A Financial Times megbízásából elvégzett, kedden ismertetett újabb felmérés kiterjedt a teljes testről képet alkotó, gyakorlatilag a ruházat alá "belátó" új biztonsági átvilágító berendezések nyilvános megítélésére is. Spanyolország kivételével a kutatásba bevont országok közvéleményeinek többsége támogatta e berendezések meghonosítását; a spanyolok 46 százaléka pártolja ugyanezt.

Nagy-Britanniában eddig a londoni Heathrow-n, illetve a manchesteri nemzetközi repülőtéren kezdődött meg az emberi testről teljes, háromdimenziós képet alkotó, a ruházat alá rejtett robbanószerek kimutatását célzó gépek telepítése, egyelőre kísérleti jelleggel.

Ennek előzményeként egy nigériai öngyilkos merénylőjelölt - aki korábban az egyik patinás angliai egyetem, a University College London hallgatója volt, majd a hatóságok gyanúja szerint Jemenben kapott terrorista kiképzést - karácsonykor megpróbált felrobbantani egy Európából Amerikába tartó utasszállító repülőgépet a testére erősített robbanóanyaggal. Detonáció nem történt, és az utasok a személyzet tagjaival együtt legyűrték a terroristát.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.