Az Európai Bizottság vizsgálatot indított Szlovákia ellen gyanús tenderügy miatt

Az Európai Bizottság illetékesei eljárást indítottak Szlovákia ellen, az uniós pályázatokkal kapcsolatos szabályok megszegésének alapos gyanúja miatt. Az egy hete kinevezett Igor Stefanov régiófejlesztési miniszter kedden már bizalmatlansági indítvánnyal fog szembesülni a pozsonyi parlamentben.

Egy héttel ezelőtt nevezték ki Igor Stefanovot, a Szlovák Nemzeti Párt jelöltjét (SNS) régiófejlesztési miniszterré és kedden már bizalmatlansági indítvánnyal fog szembesülni a pozsonyi parlamentben.

Igor Stefanov régiófejlesztési miniszter
Igor Stefanov régiófejlesztési miniszter

A javaslatot a szlovákiai ellenzéki pártok – köztük az MKP – honatyái nyújtották be, akik felháborítónak tartják, hogy Ivan Gasparovic államfő a gyanús uniós tenderügybe keveredett és emiatt múlt kedden lemondott Marián Janusek utódjául azt a személyt nevezte ki, aki az illetékes ügynökség igazgatójaként korábban a minisztériumba beérkezett pályázatokat elbírálta és a győztesekkel szerződést kötött, vagyis a vitatott tendert is jóváhagyta.

-Nem nézhetjük tétlenül, hogy a volt miniszter tettestársa üljön a bársonyszékben – érvelt Pavol Hrusovsky, a szlovák kereszténydemokraták (KDH) elnöke.

Lapunk érdeklődésére Ján Skoda, a pozsonyi külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy az Európai Bizottság illetékesei eljárást indítottak Szlovákia ellen, az uniós pályázatokkal kapcsolatos szabályok megszegésének alapos gyanúja miatt. Igor Stefanov közölte, hogy csütörtökön találkozik Danuta Hübnerrel, a regionális politika uniós biztosával.

Az új tárcavezető leváltásához szükséges hetvenhat támogató szavazat egyébként csak akkor jöhet össze, ha a kormánykoalícióhoz tartozó, Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Néppárt (LS-HZDS) képviselői is az ellenzékhez csatlakoznak, amire kevés az esély, habár a pártelnök többször is a klientizmus megnyilvánulásának nevezte a történteket.

A botrány még tavaly robbant ki, amikor kiderült, hogy Marián Janusek mindössze a minisztériumi faliújságon hirdetett meg nyilvános pályázatot szlovákiai uniós projektek propagálására és különböző tanácsadásokra, valamint fordítások elvégzésére.

A tenderre egyetlen konzorcium jelentkezett, amelynek tagjai a Ján Slotához közel álló zsolnai (Zilina) Zamedia és Avocat társaságok voltak. Rövid időn belül őket hirdették ki győztesnek. Megállapodtak abban, hogy munkájukért 119,5 millió eurót kapnak. Ezt az összeget a szakértők sokallták. A pozsonyi Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) szerint a minisztérium illetékesei megszegték az uniós rendelkezéseket, ezért a pályázatot érvényteleníteni kellene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.