Az euró végnapjai?

Amikor 1998-ban létrehozták az eurót, a neves közgazdász, Milton Friedman azt mondta: szép, szép az unió igyekezete, de az euró 15-20 év múlva kimúlik. Jó esély van arra, hogy Friedman jóslata beváljék, elvégre mindaz, ami Görögországban ma zajlik, könnyen a közös pénznem végzetét okozhatja.

A közgazdász 12 évvel ezelőtti kétségeit az táplálta, hogy nem lehet közös valuta hosszú távon érvényben a gazdasági fejlettség és a minden napok kultúrájának, a mentalitás szempontjából ennyire heterogén közegben. Az elmúlt időszakban, ha bajról volt szó, mindig egy bizonyos zónát említettek az Uniót alapító országok közül: Portugáliát, Spanyolországot, Olaszországot és Görögországot, vagyis a déli államokat.

Az „emberi tényező” – nem mindenki örül így az eurónak
Nem mindenki örül így az eurónak

A Hospodarske Noviny szlovák gazdasági lap szerint napjainkban a zavaró „emberi tényező” nagyon is beleillik a Friedman véleményéből mára kinőtt elméletekbe. Elvégre a problémák java részét a felelőtlen politika és a – politikusok szájából elhangzó – felelőtlen kijelentések okozzák. – Mintha magadra zárnál egy szobát, a kulcsot pedig kihajítanád az ablakon – summázta egyszer az eurózónáról alkotott véleményét a közgazdász.

Meglehet – állapítja meg a Hospodarske Noviny – az eurózóna túléli a mostani görög krízist, de a pénzügyi összeomlás veszélye ettől még nem fog elmúlni, mert az okok megmaradnak: a felelőtlenül meghozott gazdasági intézkedések, a hamis szolidaritás miatt elodázott szankciók beteljesíthetik Friedman jóslatát.

Forrás: globusz.net

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.