Az EU társul Szíriával

Félretéve emberi jogi aggodalmait, s előtérbe helyezve a közel-keleti rendezésben remélt nagyobb szerepét, valamint a mediterrán együttműködés fejlesztését, az Európai Unió várhatóan október 26-án, a külügyminiszterek luxemburgi értekezletén írja alá a társulási egyezményt Szíriával.

Az unió a minap szervezett miniszteri szintű tanácskozást a mediterrán térség országaival a megújuló energiaforrások közös feltárására és alkalmazására, ám alighanem ennél is fontosabb, hogy hosszú tárgyalások és hezitálás után tető alá hozza a társulásai szerződést Damaszkusszal. Ez a lépés egyébként összecseng az amerikai szándékokkal is, hogy Szíriát sokkal jobban be kell vonni a közel-keleti rendezési folyamatba, hiszen megkerülni úgysem lehet.

Az EU már 2004-ben eljutott a társulási szerződés papírra vetéséig, de a tagországok azt nem írták alá, miután elsősorban Hollandia azt követelte: a szövegbe vegyék bele, az együttműködés felfüggeszthető, ha az emberi jogok megsértése bizonyítható Szíriában. Egy évre rá a kapcsolatokat az EU befagyasztotta a libanoni ex-kormányfő Rafik Hariri meggyilkolása után, bár Damaszkusz tagadta, hogy része lett volna a merényletben.

A szír-libanoni viszony javulása, valamint a mediterrán partnerség fontossága - ebben részt vesz Szíria és Izrael is - átértékelésre késztette Brüsszelt. Az emberi jogi helyzet azonban továbbra is aggasztja, de most úgy véli, éppen a társulási megállapodás keretében tud nyomást gyakorolni Damaszkuszra, vagy képes legalább érdemi párbeszédet folytatni erről a kérdésről. Brüsszeli diplomaták szerint az új szöveg tartalmazza az emberi jogok tiszteletben tartásának kötelezettségét. A források úgy tudják, hogy a svéd elnökség által kimunkált végső változatot kiegészíti egy memorandum, amely szerint az unió felfüggesztheti a szerződést. Ám a megállapodás keretében az EU pénzügyi támogatást is felajánlott, cserébe gazdasági reformokért, amelyek meg is indultak a piacnyitás előmozdítására, illetve a pénzügyi és az adórendszer átalakítására.

Damaszkusz több külföldi befektetőt vár a szerződés nyomán, míg az EU többek között élénkebb szír tevékenységet a közel-keleti rendezés támogatására és az iráni kapcsolatok simítására.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.