Az EU nem érti az arab tavaszt?

Az Amnesty International szerint nem ér véget az arab tavasz, és 2012-ben is folytatódnak majd a megmozdulások szerte a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ha a két régióban uralkodó elit nem ad demokráciát és nem biztosítja az emberi jogokat.

A nemzetközi emberi jogi szervezet hétfőn adott ki jelentést arról, hogy a kormány Tunéziától Szíriáig milyen szélsőséges erőszakhoz folyamodott, hogy ellenálljon az alapvető változásokat eddig példa nélküli követelésének. „A tiltakozó mozgalmak megmutatták, hogy „nem lehet őket átejteni olyan reformokkal, amelyek kevés változást jelentenek az uralkodó állapotokhoz képest” – állapítja meg a jelentés, amely szerint az olyan nemzetközi szervezetek, mint az Afrikai Unió, az Arab Liga és az Európai Unió „fel se fogták a kihívás nagyságát”, és csak „következetlen” lépésekre futotta a részükről.

Az AI a jelentésben felszólítja az elmenekült Zín el-Ábidín ben Ali Tunéziájának, a néhai Moammer Kadhafi Líbiájának, illetve a törvény előtt álló Hoszni Mubarak Egyiptomának új hatóságait annak szavatolására, hogy a múltban tapasztalt visszaélések ne ismétlődhessenek meg. A felszólítás megalapozott: a Mubarak helyébe lépő egyiptomi katonai vezetőket az egykori vezetőnél "sok esetben rosszabbnak" nevezte az Amnesty.

Az emberi jogi szervezet leginkább Szíria lakosai miatt fejezte ki aggodalmát, ahol a kormányellenes tüntetők elnyomása precedens nélküli szintet ért el.




Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.