Az EU gatyába rázza a mali hadsereget

Kedden megkezdődött az Európai Unió mali katonákat kiképző missziója (EUTM). Az egész hadsereget „gatyába kell rázni”, a katonák ugyanis nem elég felkészültek, hogy egyedül kivédjék az iszlamista harcosok támadásait.

A pénz kevés, a fegyverek elavultak, a katonák megosztottak. A hadsereg már tavaly sem tudott mit kezdeni a jól felfegyverzett iszlamistákkal, arra pedig most sem alkalmasak, hogy fenntartsák a rendet a visszafoglalt városokban, és visszaverjék a szélsőségesek támadásait.

Egy nő integet az elvonuló francia katonáknak Mali egyik felszabadított városánál
A woman waves to French soldiers, which is part of a convoy of French military vehicles including armored personnel carriers, jeeps and supply trucks, heading toward the recently liberated town of Diabaly January 24, 2013. REUTERS/Eric Gaillard (MALI - Tags: CIVIL UNREST CONFLICT MILITARY)

A januári francia beavatkozás után sikerült visszafoglalni az északi városokat, a hegyekben bujkáló iszlamisták elleni harc francia és csádi katonák részvételével azonban még mindig tart. A bamakói katonai puccsot kihasználva a tuaregek tavaly márciusban foglalták el az ország északi részét. A hatalmat rövid időn belül átvették a szélsőséges csoportok, és megpróbálták bevezetni az iszlám jogrendet, a saríát. Franciaország akkor lépett közbe, mikor az iszlamisták már a fővárost fenyegették.

A 15 hónapos kiképzést vezető francia Francois Lecointre dandártábornok szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy a hadsereg fegyverzete mindenféle adomány áll, így vannak nagyon korszerű, de rendkívül ósdi eszközök is. Ráadásul nincs nyilvánvaló hierarchia, és hiányzik a bajtársi szellem. Úgy véli, az egész hadsereget újra kell építeni, és ezzel a mali vezetés is teljesen tisztában van. Ahogy azzal is, hogy az egész ország majdnem elveszett a hadsereg összeomlása miatt.

Az első négy zászlóaljat 60 kilométerre a fővárostól, a koulikorói bázison tréningezik majd az EU kiképzői, tudósít az AFP. Az EU 22 tagállama összesen 550 katonát irányoz az afrikai országba. Közülük 150-en kiképzők, a többiek a missziót segítik, illetve védelmezik. Franciaország küldi a csapatba a legtöbb, 207 katonát, Németország 71, Spanyolország 54, Nagy-Britannia 40, Csehország 34, Belgium 25 Lengyelország pedig 20 fővel járul hozzá a misszióhoz. Az EUTM összesen 12,3 millióba kerül az Európai Uniónak, és nem is biztos, hogy 15 hónap után véget ér. A mali védelmi miniszter, Yamoussa Camara is kevesli ezt az időtartamot, de szerinte legalább annyira elég lesz, hogy kiképezzenek egy keménymagot, amely tréningezi majd a többieket is.

Tíz hetes kiképzés után az első zászlóalj várhatóan júliusban lesz bevethető. Franciaország minél hamarabb kivonná körülbelül négyezer katonáját egykori gyarmatáról, a helyüket mali és más, nyugat-afrikai katonák vennék át. (Jelenleg 6300 afrikai katona van az országban.) A BBC közli, hogy Francois Hollande francia elnök szerint júliusra már csak feleannyian lennének a franciák Maliban, év végére pedig mindössze ezren maradnának.

A mali kormány az oroszoktól venne fegyvert

Mali Mi-35 és Mi-17 típusú helikoptereket, teherszállító és harci repülőgépeket, BTR-80 típusú páncélozott szállító harcjárműveket, légvédelmi radarrendszereket, valamint könnyűfegyvereket és lőszert akar vásárolni, közölte a Roszoboronekszport orosz állami fegyverkereskedő vállalat egyik illetékese, akit a lap idézett.

Oroszország februárban már szállított Malinak 3000 darab kalasnyikovot, 300 géppuskát és lőszereket, összesen mintegy 12 millió dollár értékben, egy 2012 szeptemberében aláírt szerződés keretében - közölte a nevének elhallgatását kérő illetékes. Nem zárta ki, hogy Oroszország rövidesen megállapodást írhat alá a bamakói kormánnyal újabb, Maliba szállítandó fegyverekről, elsősorban helikopterekről és páncélozott járművekről.

Anatolij Iszajkin, a Roszoboronekszport vezérigazgatója március elején közölte, hogy a cég „teljesen legálisan” szállít fegyvereket Malinak. A hadművelet kezdetén Antonov-124 (Ruszlán) típusú óriás teherszállító gépek legalább 20 utat tettek Maliba a francia hadsereg felszerelésével, írta a Vedomosztyi egy orosz védelmi minisztériumi illetékesre hivatkozva. A lap forrása szerint az Antonovok májusban visszatérhetnek Maliba, hogy segítsenek a jelenleg 4000 fős francia kontingens egy részének kivonásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.