Az EU felújítja a tárgyalásokat Oroszországgal

Az Európai Unió felújítja december elején a partnerségi keretegyezményről szóló tárgyalásokat Oroszországgal.

Ezt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke jelentette be pénteken, a Nizzában megrendezett EU-Oroszország csúcstalálkozó után. Szeptember elsején függesztette fel az EU ezeket a tárgyalásokat Oroszország grúziai háborúja miatt. A tárgyalások felújításának célja az európai stabilitás növelése - mondta Barroso.

Nicolas Sarkozy francia elnök kérte a csúcstalálkozón Dmitrij Medvegyev orosz elnököt, hogy Moszkva ne telepítsen rakétákat a lengyel határok közelébe az európai biztonságról tartandó 2009-es tárgyalások előtt. (Sarkozy az EU soros elnökeként már korábban javasolta, hogy 2009 közepe táján rendezzenek tanácskozást az európai biztonságról az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet keretében.) A francia elnök közölte Medvegyevvel közösen rendezett sajtóértekezletén, hogy az orosz államfő kedvező választ adott kérésére.

Medvegyev bejelentette a múlt héten, hogy Oroszország rakétákat telepít a Kalinyingrádi területre, a lengyel határ közelébe. Ez válasz Washingtonnak arra a tervére, hogy amerikai ellenrakétákat (közkeletű nevükön "elfogórakétákat") állomásoztat Lengyelországban, és nagy teljesítményű radarberendezést helyez el Csehországban globális rakétavédelmi rendszerének részeként.

Sarkozy a nizzai találkozón jelezte Medvegyevnek, mennyire aggasztja az EU-t ez az orosz bejelentés. A francia elnök ugyanakkor értésre adta, hogy véleménye szerint az amerikai rakétavédelmi rendszer európai elemeinek telepítése sem javítja a földrész biztonságát. "Az európai rakétavédelmi létesítmények csak bonyolultabbá tennék a helyzetet" - mondta.

Medvegyev önmérsékletre, a földrész biztonságát érintő egyoldalú lépések mellőzésére szólított fel minden európai országot. "Mielőtt aláírnánk egy átfogó egyezményt az európai biztonságról, le kell mondanunk az egyoldalú lépésekről"  - mondta Medvegyev a csúcstalálkozón. Hangsúlyozta: az orosz bejelentés csupán válasz volt arra, hogy "egyes európai országok másokkal való konzultálás nélkül" beleegyeztek az amerikai fegyverek területükre   telepítésében. Az orosz elnök nyilvánvalóan Lengyelországra és Csehországra célzott.

Sarkozy azt mondta a közös sajtóértekezleten, hogy Oroszország nagyrészt végrehajtotta a grúziai konfliktust lezáró megállapodásban ígért csapatkivonásait. Egyúttal azonban felszólította Moszkvát, hogy két vitatott enklávéból, Ahalgori és Perevi faluból is vonja ki katonáit, mert ezek a területek is Grúziához tartoztak az augusztusi konfliktus előtt. A Sarkozy által közvetített tűzszüneti megállapodás értelmében az orosz csapatoknak vissza kell vonulniuk a konfliktus előtti pozícióikba.

Medvegyev felvetette a nizzai csúcstalálkozón: Moszkva szükségesnek látja, hogy a hét végi washingtoni G20 találkozó után rendezzenek újabb csúcstalálkozókat a globális pénzügyi válság kezeléséről. Hangsúlyozta, hogy Oroszország kész szorosan együttműködni ebben a kérdésben az Európai Unióval.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.