Az EU felfüggesztette szankcióit Burma ellen

Az EU külügyminiszterei hétfői luxembourgi ülésükön a fegyverembargó kivételével felfüggesztették a Burma elleni szankciókat, így értékelve az országban zajló „történelmi változásokat.”

-Az EU tiszteli és nagyra értékeli az elmúlt egy évben zajló történelmi változásokat Burmában, és támogatjuk a reformok folytatását. Azért, hogy bátorítsuk a fejlődést elősegítő lépéseket, a fegyverembargó kivételével felfüggesztjük a Burma elleni szankciókat – áll az Európai Unió Tanácsának közleményében. Az EU továbbra is figyelemmel kíséri az ország helyzetét, és várja, mikor engedik szabadon a politikai fogvatartottakat is.

William Hague brit külügyminiszter szerint valóban fejlődött Burmában a helyzet, de még mindig aggodalomra ad okot az emberi jogok gyakori megsértése. Emiatt nem szüntették meg teljesen, csak egy évre felfüggesztették a szankciókat, amelyeket újra alkalmazni fognak, ha rossz irányba fordulnak a dolgok.

A döntés azután született, hogy újra összehívták a burmai parlamentet, miután az ellenzéki képviselők bojkottálták az ülést a hivatali eskü miatt. A kormányzó párt ugyanis hétfőn elutasította Aung San Suu Kyi ellenzéki vezető azon követelését, hogy módosítsák a képviselői eskü szövegét „az alkotmány védelméről” az „alkotmány tiszteletben tartására”. Az ellenzék az alkotmány módosítását is szeretné.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.