Az EU elnöke nem lehet EU-ellenes

A csehek akkor lehetnek jó uniós elnökök jövőre, ha előbb elfogadják a lisszaboni szerződést - mondta az Európai Parlament elnöke.

"A cseh elnökség sikere, amelyet mindnyájan kívánunk, nagymértékben attól függ, hogyan sikerül itt Prágában ratifikálni a lisszaboni szerződést. Az Európai Parlament elvárja, hogy a lisszaboni szerződést rövid időn belül ratifikálják. Az elnöklő ország ugyanis az egész Európáért felelős" - jelentette ki Hans-Gert Pöttering csütörtökön késő este Prágában azt követően, hogy Mirek Topolánek cseh kormányfővel tárgyalt.

Csehország a jövő év első felében lesz az Európai Unió soros elnöke. Egyúttal a cseh kormányfő lesz az Európa Tanács elnöke is.  Írország mellett csak Prága nem ratifikálta az Európai Unió új működési szabályait magába foglaló dokumentumot.

Pöttering sajtóértekezleten leszögezte: Topolánek aláírta a lisszaboni szerződést, s ezzel kötelezte magát annak érvényesítésére - azaz ratifikálására a prágai parlamentben. Topolánek most úgy tájékoztatta Pötteringet, hogy a cseh képviselőház kedden tűzi napirendre az ügyet. Azt, hogy mikor szavaz a dokumentumról, egyelőre nehéz megjósolni.

Bár az alkotmánybíróság minapi döntése szerint a lisszaboni szerződés nem ellentétes a cseh jogrenddel, a dokumentum elfogadását Václav Klaus államfő és a Topolánek által vezetett Polgári Demokratikus Párt egyik szárnya is határozottan ellenzi.

A miniszterelnök kijelentette: támogatni fogja a lisszaboni szerződés csehországi elfogadását. "El tudom képzelni azt is, hogy bizonyos körülmények között a jövő év végéig a lisszaboni szerződés ratifikációja az egész Európai Unióban is befejeződhet," fejtette ki véleményét Topolánek. Ehhez az ír ratifikációra is szükség volna.

Topolánek a sajtóértekezleten bejelentette: Csehország azt tervezi, hogy a jövő év első felében megrendezi az Európai Unió és a keleti szomszédok csúcstalálkozóját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.