Az EU elítélte az izraeli lakásépítéseket

Elítélték hétfőn az EU-tagországok külügyminiszterei, hogy az izraeli kormány engedélyezi zsidó telepeseknek szánt lakások építését Jeruzsálem megszállt, keleti részében.

Brüsszeli tanácskozásukon a külügyminiszterek úgy foglaltak állást, hogy ez az izraeli magatartás hátráltatja a közel-keleti béke megteremtésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseket. Elfogadhatatlannak minősítették, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő bejelentette: nem fogja korlátozni a megszállt területeken létesített zsidó települések további bővítését.

David Miliband brit külügyminiszter illegálisnak nevezte a megszállt palesztin területeken levő zsidó telepeket. Miguel Ángel Moratinos, az EU soros elnökségét ellátó Spanyolország külügyminisztere elmondta, hogy az unió a telepes tevékenység teljes befagyasztására szólítja fel Izraelt.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter hétfői előjegyzési naptárában brüsszeli különtalálkozó szerepelt a német, a finn, a litván és a máltai külügyminiszterrel. Liberman eredetileg a 27-ek testületével szeretett volna találkozni, de ezt az unió részéről elhárították.

Benjámin Netanjahu a korábbi tervek szerint szerdán Brüsszelben európai vezetőkkel - köztük Herman Van Rompuy-jel, az Európai Unió elnökével - tárgyalt volna, de hivatalos izraeli forrás szerint hétfőn lemondta a látogatást. Ennek az az oka, hogy az izraeli kormányfő keddre meghívást kapott a washingtoni Fehér Házba Barack Obama amerikai elnökkel tartandó találkozóra, amelyen a közel-keleti békefolyamat felújításáról cserélnek majd eszmét. Netanjahu hétfőn az amerikai zsidók befolyásos lobbi szervezete, az AIPAC konferenciáján szólal fel.

A zsidó állam a megszállt területeket illetően egy ideje differenciált megközelítést alkalmaz. Ciszjordániában, vagyis a Jordán folyó nyugati partján tartózkodik a telepek további bővítésétől, ám Kelet-Jeruzsálemben folytatja az építkezéseket, mondván, az egész város egységesen Izraelé.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.