Az EU-val beszélni se lehet

Amíg az Egyesült Államok ideológiai vitákba merül, az Európai Unió túl későn és túl gyengén reagál az adósságválságra, így fennáll a veszélye egy újabb gazdasági krízisnek - mondta a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) főtitkára egy vasárnapi osztrák lapnak adott interjúban.

Ez összefügg azzal, hogy Európában és az Egyesült Államokban gyenge a vezetés. Nyilvánvalóan veszélyzónában vagyunk – indokolta véleményét Pascal Lamy a Die Pressének egy új válság lehetőségét firtató kérdésére. A politikus szerint a pénzügyi piacoknak szükségük van politikai tájékozódási pontokra, ami helyett azt tapasztalják, hogy az Egyesült Államokban hónapok óta ideológiai vita zajlik a takarékossági csomagról, és hogy az Európai Unió túl későn és túl gyengén reagál az adósságválságra.

Lamy szerint egy eurókötvény bevezetése segíthetne az európai adósságválság elhárításában, de kötelező költségvetési fegyelemmel együtt. Rámutatott, hogy a Stabilitási Paktum is magában foglalja a kohéziós alapból nyerhető források befagyasztásának lehetőségét a maastrichti kritériumok megsértése esetén, de a tagállamok soha nem éltek ezzel a szankcióval. Lamy úgy vélte, az Európai Bizottságnak életbe kellett volna léptetnie ezt a rendelkezést. „De az EU csak az elméletben nemzetek feletti és nem a gyakorlatban" - tette hozzá.

A WTO-főtitkár úgy látja, bizonyos értelemben összedőlt az az intézményi modell az EU-ban, „hogy a nemzeti válaszok egyfajta keverékéből állítsák össze az európai válaszokat". Nehezményezte, hogy az unión belül gyengült az Európai Bizottság súlya, és a Lisszaboni Szerződéssel olyan intézményi szerkezetet hoztak létre a tagállamok, amelyben „továbbra sem tudni, kit kell felhívnia annak, aki az EU-val akar beszélni".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.