Az EU-tól féltik a kolbászkájukat a románok

Jókora riadalmat okozott Romániában, hogy a románok nemzeti eledelének számító mititeit (vagy micit) betilthatja az Európai Bizottság, mert az nem felel meg a brüsszeli élelmiszer-biztonsági normáknak. Talán az ortodox húsvét miatti híréhség teszi, de a román online sajtó és hírtelevíziók napok óta megszakítás nélkül a kolbászkát féltik, a miniszterelnök személyesen sietett biztosítani, hogy a kormány megmenti a „micit”.

Az erdélyi magyarok szótárába miccsként bevonult kolbászka (a mititei és a mici jelentése egyaránt picikék) a román konyha jellegzetes étele. A darált marha-, sertés- és birkahúst összekeverik, fokhagymával és fekete borssal fűszerezik, majd körülbelül 10 centiméter hosszú rudakat készítenek, amelyet grillen sütnek meg.

Az Európai Bizottság a miccs egy másik nélkülözhetetlen összetevőjét, a szódabikarbónát „szúrta ki” – ez adja a kolbászkák jellegzetesen ruganyos állagát. A hír, hogy június elsejétől betiltják a szódabikarbónát tartalmazó húskészítményeket, a legrosszabbkor érkezett, amikor a románok a május elsejét az ortodox húsvéttal összekötő hatnapos munkaszünetre készültek. Ilyenkor ugyanis tetemes mennyiségű miccs fogy. A Román Hússzövetség (ARC) állt elő a mentő ötlettel, hogy a miccs kerüljön fel a hagyományos élelmiszerek listájára, és ünnep ide vagy oda, a kérést máris továbbították az Európai Bizottsághoz. Sorin Minea elnök reméli, hogy a hagyományos recept szerint készülő miccset június elseje után is gyárthatják a romániai termelők, hiszen az Európai Bizottság a burgerrel és a spanyol chorizo kolbásszal is kivételt tett.

Romániában évente mintegy 22 ezer tonna miccs fogy.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.