Az EU-nak "joga és kötelessége az ukrán nép mellett állni"

Kétnapos látogatásra Kijevbe érkezik kedden Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke vasárnap beszélt Viktor Janukovics ukrán elnökkel telefonon, s Barroso ekkor kezdeményezte Ashton ukrajnai útját.

Barroso egy hétfőn Milánóban tartott beszédében elmondta: arra kérte Janukovics elnököt, hogy mutasson önmérsékletet, ne alkalmazzon erőszakot a tüntető tömegek ellen, tartsa tiszteletben a tüntetők szabadságjogait. „Az Európai Uniónak joga és kötelessége az ukrán nép mellett állni ebben a nagyon nehéz pillanatban” – jelentette ki az EB elnöke. – Azok a fiatalok Ukrajna utcáin, a fagyos időben, új narratívát írnak Európának – tette hozzá már az európai választásokra utalva.

Ashton útjának részleteiről keveset tudni. Maja Kocijancic, a főképviselő egyik szóvivője elmondta: a kormányzat, az ellenzék és a civil társadalom képviselőivel is találkozik majd Ashton. Feltehetően köztük lesz Mikola Azarov miniszterelnök, Leonid Kozhara külügyminiszter, és Volodymyr Rybak, a törvényhozás elnöke. Ashton nem kíséri el az útra Stefan Füle bővítési EU-biztos, aki azelőtt járt többször Kijevben, hogy végül is november végén az ukrán vezetés úgy döntött, nem írja alá az EU által kínált társulási egyezményt és szabadkereskedelmi megállapodást.

A hivatalos nyilatkozatok szerint Ashton nem azért megy, hogy formálisan közvetítsen az ellenzék és a kormányzata között, mégis, feladata a „politikai megoldás megtalálásának” segítése lesz. Az EU-t aggasztja az ukrán események eszkalálódása, és különösen az, hogy Janukovics erőszakkal akar véget vetni a Maidan téri tüntetéseknek. Az ukrán sajtó szerint hétfőn rohamrendőrök gyülekeztek Kijevben, hogy megtisztítsák a teret. A brüsszeli számítások mögött az a remény is meghúzódhat, hogy Ashton jelenléte megakadályozhat egy komolyabb erőszakhullámot. Ashton az ukrán fővárosban szorgalmazni fogja a legutóbbi, a tüntetések kezdetekor történt rendőri erőszak kivizsgálását is.

Ashton útjának komoly szimbolikus értéke van – mondta lapunknak Amanda Paul, az Európai Politikai Központ keleti szomszédsággal foglalkozó munkatársa, kiemelve, hogy Ashton politikailag a legmagasabb szintű európai politikus, aki Kijevbe megy a tüntetések kezdete óta. Paul szerint a találkozók nem konkrét eredményeket hoznak majd, hanem nagyobb mértékű tisztánlátást és pontosabb helyzetértékelést, amely alapján meg lehet határozni a következő lépéseket. – Remélem, elmegy az Euromaidan térre, hogy megmutassa, az EU támogatja az ukrán embereket, de annak is fontos jelentése van, hogy az EU a legmagasabb szinten tartja a kapcsolatot az ukrán vezetéssel is – mondta lapunknak az elemző, aki hangsúlyozta, az EU számára most elsődleges érdek garantálni a stabilitást, s valami kiutat találni a mostani politikai krízisből.

Az EU-t óvatosságra késztetheti a tél is. Az Európai Unió nem engedheti meg magának, hogy nyíltan támogassa az ukrán vezetés leváltását, s egyelőre nincs is meg a szándék (és kapacitás) arra, hogy az EU több tízmilliárd euróval ott álljon Ukrajna mellett, ha Oroszország esetleg büntetőintézkedésekre, a kereskedelem, a gázszállítások felfüggesztésére szánja rá magát. (Ukrajnának 15-21 milliárd dollárra van szüksége rövid távon, többek között a gáztartozások kifizetésére. Önállóan 2-3 hónapig képes teljesíteni fizetési kötelezettségeit.) Uniós diplomáciai forrásból úgy tudjuk, Ukrajna téma lesz a jövő heti EU-csúcson az állam- és kormányfők eszmecseréjén. A tagállamok külügyminiszterei jövő hétfőn találkoznak Brüsszelben, letisztultabb uniós álláspont akkorra várható Ukrajnáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.