Az ETA felszámolásáért tüntettek Madridban

A tüntetést résztvevői azt követelték, hogy a kormány semmiféle engedményt ne tegyen a terroristáknak. Az ETA október 20-án jelentette be, hogy lemond az erőszakról, és felszólította Spanyolországot és Franciaországot, hogy kezdjenek tárgyalásokat Baszkföld függetlenségéről.

Madridban szombaton ezrek tüntettek, követelve az ETA baszk terrorszervezet feltétel nélküli megadását és bocsánatkérését az áldozatoktól és hozzátartozóiktól.

Az ETA október 20-án jelentette be, hogy lemond az erőszakról, és felszólította Spanyolországot és Franciaországot, hogy kezdjenek tárgyalásokat Baszkföld függetlenségéről.

A madridi tüntetést résztvevői egyperces némasággal emlékeztek a terror áldozataira, majd igazságszolgáltatást követeltek, azt, hogy a kormány semmiféle engedményt ne tegyen a terroristáknak, akinek feltétel nélkül meg kell adniuk magukat, és bocsánatot kell kérniük áldozataiktól.

Az ETA - amelyet az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorista szervezetként tart számon - 43 éve folytat fegyveres harcot Baszkföld függetlenségének a kivívásáért. A merényletekben 829 embert ölt meg.

A szervezet tavaly szeptemberben tűzszünetet, majd idén januárban végleges fegyverszünetet hirdetett, és kijelentette: hajlandó lehetővé tenni, hogy azt nemzetközi megfigyelők ellenőrizzék. A spanyol kormány azonban elutasította az ajánlatot, mondván, hogy nem szerepel benne a szervezet teljes lefegyverzése. Mindettől függetlenül az ETA az utóbbi években meggyengült, mert számos tagját elfogták, és több fegyverraktárát felszámolták Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.