Az építkezéseket is leállították a szmog miatt

A csak igen lassan eltűnő, fullasztó pekingi szmog vészhelyzetekre kidolgozott intézkedésekre indította a kínai főváros vezetőségét. A sajtó és a közösségi média intenzíven foglalkozik az okokkal.

A szabadtéri sportfoglalkozásokat a különösen szennyezett levegőjű térségek általános- és középiskoláiban felfüggesztették, 28 építkezést leállítottak, 54 vállalat harmadára csökkentette károsanyag-kibocsátását, a pekingi Hyundai motorgyár pedig leállította a termelést - tájékoztatott a fővárosi környezetvédelmi hivatal.

A helyzet folyamatos figyelésére munkacsoportokat küldtek 14 kerületbe, illetve megyébe.

A levegő minőségét kifejező mutató vasárnap Peking túlnyomó részében elérte az 500-at, de volt ahol a PM2,5, vagyis a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű finom porszemcsék aránya egy köbméter levegőben meghaladta a 700 mikrogrammot is. Szombaton minden eddigi negatív rekordot megdöntve 900 feletti értékeket is mértek. Az Egészségügyi Világszervezet a 25 mikrogrammot tartja a biztonságosan egészséges szintnek - írta a China Daily című angol nyelvű lap hétfői összeállításában.

A ködös, párás, nyomasztóan szürke levegő nem kizárólag Pekingre jellemző, a hétvégén 33 városban mértek 300 mikrogramm feletti értékeket. Pekingben legkevesebb 25 nemzetközi légi járatot voltak kénytelenek törölni, Észak-, Kelet- és Közép-Kínában helyenként autópályákat zártak le a jelentősen lecsökkent látótávolság miatt.

A szakemberek az okokat kutatva megállapítják, hogy a körülbelül 20 millió állandó lakosú Pekingben 5,2 millió autó fut az utakon, sok helyütt még mindig szénnel tüzelnek, állandóak az építkezések és termelnek a külvárosi üzemek. Ráadásul az elmúlt napok időjárására a szélcsend volt jellemző.

A főváros kórházaiban az elmúlt három-négy napban látványosan megnőtt a légúti panaszokkal jelentkezők száma, a patikákban és az interneten megugrott a szájmaszkok iránti igény. A két legnépszerűbb webáruház, a taobao.com és a tmail.com a maszkokból korábbi forgalmának tízszeresét adta el már a múlt pénteken, vagyis az időjárás-előrejelzők figyelmeztetésének kiadásakor. A mikroblogokon vasárnap este hét óráig 7,68 millió poszt foglalkozott a levegőszennyezéssel és vele összefüggésben a gazdaságfejlesztés gyakorlatával.

A Global Times című lap hétfői helyzetelemzésében elsősorban az iparosítást és az egyre bővülő infrastrukturális beruházásokat okolja. Mint írta: „Kína a legnagyobb építkezési terület a világon", itt van a globális vas- és acéltermelés hetven százaléka, a cementének a fele.

Kína nem lehet olyan tiszta, mint a Nyugat - utal az ország fejlettségének szintjére a lap, de megállapítja, hogy ha a környezetszennyezés terén nem történik változás, hosszú távon súlyos károkkal kell számolni.

„A jövőben a kormánynak nyilvánosságra kell hoznia a környezet állapotának valós adatait, hogy a közvélemény részese lehessen a probléma megoldásának" - hangoztatja jegyzetében a Global Times, és hozzáteszi: a kormányzat nem gondolhat mindig arra, hogy miként „irányítsa" a közvéleményt, nem fedheti el a problémákat. Helyette közölni kell tényeket - húzta alá a szerző, aki azért óvott attól, hogy a környezetvédelmi ügyeket az emberek összekeverjék a „politikai problémákkal".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.