Az EP rábólintott a szerb társulási szerződésre

Csak a jobbikos Morvai Krisztina kifogásolta, hogy az uniós illetékesek felszólalásaiban „nem volt szó a délvidéki magyar testvéreink sérelmére elkövetett rendkívül durva emberjogi jogsértésekről”.

Jóváhagyta szerdán az Európai Parlament plenáris ülése az Európai Unió és Szerbia közötti stabilizációs és társulási megállapodást. A téma előző napi strasbourgi vitájában Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekkel foglalkozó államtitkára azt hangsúlyozta, hogy „a régió többi országához hasonlóan Szerbiának is javára szolgált az európai tagságnak a perspektívája, és az elmúlt években jelentős haladást ért el a cél irányában”.  Schöpflin György (Fidesz) szerint Szerbia elkötelezte magát az európai integráció mellett. Gál Kinga (Fidesz) kiemelte, hogy az EP-jelentésben megfelelő hangsúlyt kaptak a kisebbségi jogok, Tabajdi Csaba (MSZP) pedig az európai országok számára is példamutatónak nevezte az ország kisebbségi politikáját. Morvai Krisztina (Jobbik) kifogásolta, hogy az uniós illetékesek felszólalásaiban 4nem volt szó a délvidéki magyar testvéreink sérelmére elkövetett rendkívül durva emberjogi jogsértésekről".

A szabadkereskedelemről és az uniós csatlakozás kilátásairól szóló okmányt 2008-ban írták alá. A ratifikációs folyamatot a tagállamok tavaly júniusban kezdték el, és eddig 11 tagállam fejezte be. Szerbia 2009 decemberében beadta EU-csatlakozási kérelmét is. A magyar EU-elnökség nevében nyilatkozó Győri Enikő kijelentette: a tagországok kormányait képviselő Tanács üdvözölné, ha a stabilizációs és társulási megállapodás 2011 végéig, de legkésőbb 2012 elejéig hatályba lépne. "Ez azt jelentené, hogy Szerbia éppen akkor lépne ambiciózus szerződéses kapcsolatba az unióval, amikor intenzívebbé kezdi tenni a csatlakozási előkészületeket" - fogalmazott.

Schöpflin György felhívta a figyelmet arra, hogy Belgrádnak még le kell tartóztatnia és ki kell adnia a hágai törvényszéknek a háborús bűncselekményekkel vádolt Ratko Mladicot, valamint meg kell békélnie Koszovó függetlenségével. Gál Kinga kifejtette: a kisebbségi jogokat illetően a Vajdaság statútuma, illetve a nemzeti tanácsokról szóló törvény "annyit ér, amennyi belőlük a gyakorlatban érvényesülni tud", ezért további konkrét lépéseket kell tenni, egyebek közt biztosítani kell a szükséges pénzt.

Tabajdi Csaba reményét fejezte ki, hogy Szerbiával „már ebben az évben elkezdjük a csatlakozási tárgyalásokat, hiszen Szerbia rengeteg eredményt ért el az elmúlt időszakban". Hangoztatta: "a széles körű kulturális autonómia, amely a különböző nemzeti kisebbségek tanácsainak valós működésében megmutatkozik, garantálja a kisebbségek fennmaradását".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.