Az EP liberálisai elégedetlenek a magyar kormány válaszával

Egyáltalán nem tartja kielégítőnek az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője azt a választ, amelyet a magyar kormány az Európai Bizottságnak adott a médiatörvénnyel kapcsolatos megkeresésére.

Sajtóhírekre hivatkozó, hétfő esti közleményében Guy Verhofstadt úgy vélte, a Brüsszelbe küldött levélben továbbra sincs válasz a "fő vádra". "A kérdés nem csupán a médiatörvény technikai jellegű kiigazításaira vonatkozik, hanem a törvény alapvető módosítására" - áll a közleményben, amely szerint "egyértelműen téves" a kormánynak az az érvelése, hogy a törvény megfelel a regisztrációval, pluralitással és az eredetországgal kapcsolatos EU-szabályoknak.

Verhofstadt szerint nincs olyan EU-tagország, ahol minden médiát előre regisztráltatni kell. Lehet, hogy ez nem ütközik magába az uniós audiovizuális irányelvbe, de egyértelműen sérti az alapjogi EU-charta sajtószabadságot garantáló 11-es cikkelyét - emelte ki a belga EP-képviselő. Az eredetország elvét pedig csak nagyon meghatározott területeken lehetséges mással helyettesíteni, nem pedig általánosított módon, ahogyan azt a magyar törvény teszi - vélte.

"Ha a magyar kormány nem képes megérteni az ügy súlyosságát, továbbra sem kívánja megtenni a szükséges módosításokat, és nem vesz tudomást az EBESZ bíráló értékeléséről, az ALDE csoport (a liberális EP-frakció) az Európai Bizottság állásfoglalását fogja kérni annak elérésére, hogy fokozza a nyomást a kormány elleni hivatalos eljárás kezdeményezése érdekében" - áll a közleményben, amely szerint Verhofstadt határozott véleménye továbbra is az, hogy jelenlegi formájában a médiatörvény sérti az EU alapelveit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.