Az EP elfogadta Kósáné jelentését a romák helyzetéről

A roma kisebbség integrációja kényszer. Európa nem engedheti meg magának azt, hogy egy ekkora lélekszámú, több évszázados alkalmazkodási tapasztalattal rendelkező potenciális munkaerő-tömeget ne integráljon – mondta Kósáné Kovács Magda az Európai Parlamentben.

A következő évtizedekre tekint előre az a jelentés, amelyet Kósáné Kovács Magda szocialista képviselő terjesztett elő az Európai Parlamentben a romák szociális és munkaerő-piaci helyzetéről.

A jelentést az EP strasbourgi plenáris ülésén szerdán fogadták el. - A roma kisebbség integrációja kényszer. Európa nem engedheti meg magának azt, hogy egy ekkora lélekszámú, több évszázados alkalmazkodási tapasztalattal rendelkező potenciális munkaerő-tömeget ne integráljon – mondta Kósáné.

Lapunk érdeklődésére hozzátette: különösen fontos ez ebben a válságban, amikor a többségi társadalom erősödő egzisztenciális szorongása termékeny talaja a kisebbség gyűlöletének. A képviselő szerint az egyre szűkülő gazdasági lehetőségek között hatványozott a felelősség a legsérülékenyebb társadalmi csoportokért, így a romákért.

Morális, politikai és pénzügyi erőforrásokat kell mozgósítani annak érdekében, hogy e tömegek további kiszorulásának útját állhassuk, hogy a gyakran fejlődő országbeli életminőség ne lehessen többé gyökér a kirekesztés hajlamának táplálásához – hangsúlyozta.

A jelentés jogalkotásra szólítja fel az európai intézményeket, hogy az eddigi szándéknyilatkozatokat kötelező cselevés kövesse.

A jelentés kapcsán Járóka Lívia és Őry Csaba néppárti képviselők egy olyan közösségi stratégia bevezetését sürgették, amely azonnali beavatkozást tesz lehetővé a leghátrányosabb helyzetű térségekben koncentrálódó nyomor enyhítésére

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.