Az ENSZ vitte be a kolerát Haitira?

A bizonyítékok határozottan azt mutatják, hogy ENSZ-békefenntartók hurcolták be Haitira a kolerajárványt, amelynek több ezer áldozata van már - állítja tanulmányában járványügyi szakértők és orvosok egy csoportja.

A jelentés a legerősebb érv arra, hogy a szigetországba 2010 októberében a Mirebalais városhoz közeli támaszpontra érkezett nepáli ENSZ-békefenntartók hurcolták be a kolerát, amely ezt követően elterjedt Artibonite régióban és másutt a rendkívül szegény karib-tengeri államban.

A kolerabaktérium által előidézett, rendkívül fertőző betegség nagyon erős hasmenést okoz, ami megfelelő kezelés hiányában néhány órán belül akár halálhoz is vezethet. Kezdeti stádiumában könnyen kezelhető: a kiszáradt betegeket rehidratáló folyadékkal kell megitatni. A szigorú higiéniai intézkedések és a tiszta ivóvíz biztosítása a legjobb módszer arra, hogy megfékezzék a járvány terjedését.

A haiti kormány szerint a járványnak már több mint 5 500 halálos áldozata van, és több mint 363 ezren fertőződtek meg a kórban, amióta azt tavaly októberben észlelték.

Az amerikai járványügyi hivatal lapjának júliusi számában megjelent írás szerint a vizsgálatok erősen abba az irányba mutatnak, hogy a járvány az Artibonite folyón és egyik mellékfolyóján terjedt el, a nepáliak táborától lefelé. A cikk szerint pontos összefüggés van időben és térben a nepáli zászlóaljnak egy kolerajárványos dél-ázsiai területről való érkezése és a Haiti középső részén, a Meille folyón néhány nappal később megjelent első megbetegedések között.

Az ENSZ-misszió egyik szóvivője, Sylvie Van Den Wildenberg nem kommentálta a tanulmányt, csupán egy olyan jelentésre utalt, amely az amerikai járványügyi hivatal lapjában korábban megjelent, és a világszervezet által kijelölt bizottság idén májusban adta ki. Ebben azt állapították meg, hogy a kolerajárványt Haitin egy emberi úton Dél-Ázsiából behurcolt baktériumtörzs okozta, amely megfertőzte a Meille folyót ott, ahol a nepáli békefenntartók tábora is található.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.