Haiti: 110 ezer felett a halottak száma

Meghaladta a 110 ezret a haiti földrengés halálos áldozatainak a száma - közölte helyi idő szerint pénteken a karibi ország belügyminisztériuma. Az ENSZ vezeti a segélyezést.

A port-au-prince-i kormány utasítása alapján a haiti fővárosban befejezték a földrengés esetleges túlélői utáni kutatást - jelentette be szombaton Genfben az ENSZ egyik szóvivője. "A kormány befejezettnek nyilvánította a kutatást és a mentést. A nemzetközi mentőalakulatok 132 túlélőt mentettek ki" a romok alól a katasztrófa január 12-i napja óta - mondta az ENSZ humanitárius segítségnyújtást koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője. Hozzátette azonban: ha a romokat átkutató mentők a leghalványabb jelét észlelik egy esetleges túlélőnek, természetesen azonnal cselekedni fognak ezután is.

A túlélők utáni kutatást hivatalosan helyi idő szerint pénteken 16 (közép-európai idő szerint 22) órakor fejezték be. A katasztrófa halálos áldozatainak számát aznap 111 ezer 499-ben állapították meg, a sérültekét pedig 190 ezerben. A mentést 1918 speciális mentő és 160 kutya végezte 67 csapatban - közölte a szóvivő.

Még pénteken is találtak két túlélőt, egy 84 éves asszonyt és egy 22 éves férfit. Az orvosok szerint az asszony - akit először jóval fiatalabbnak gondoltak - nagyon rossz állapotban volt, amikor rábukkantak, kevés a remény arra, hogy életben marad.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) napról napra több ételadagot tud kiosztani a katasztrófa túlélői között, az adagok száma pénteken már kétmillió volt - jelentette be szombaton a szervezet római székhelyén Josette Sheeran WFP-igazgató, aki éppen visszatért haiti szemléjéről. Elmondta, hogy a szakosított szervezet történetének legösszetettebb feladata a haiti művelet. Az infrastruktúra teljes összeomlása miatt gyakorlatilag a semmiből kellett felépíteni a segélyelosztó hálózatot, és a WFP-nek még hónapokig szüksége lesz a nemzetközi közösség támogatására ahhoz, hogy ellássa ottani feladatait - tette hozzá.

XVI. Benedek pápa levelet küldött René Preval haiti elnöknek. A Vatikán által szombaton nyilvánosságra hozott levélben az egyházfő nyugalomra inti a haiti lakosokat annak érdekében, hogy a nemzetközi segély eljusson azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. A pápa imádkozott azért, hogy "az együttérzés töltsön el minden szívet". Köszönetet mondott a katasztrófamentőknek munkájukért, amelynek során "gyakran saját életüket teszik kockára".

Meghaladta a 110 ezret a halálos áldozatok a száma - közölte helyi idő szerint pénteken a karibi ország belügyminisztériuma. A haiti hatóságok által előzőleg ismertetett veszteségmérlegben még 75 ezer halálos áldozat szerepelt. A karibi országba humanitárius misszióra vezényelt amerikai haderő korábban úgy becsülte, hogy a természeti csapásban 150-200 ezer ember veszíthette életét. Ken Keen tábornok, az amerikai katonák parancsnoka később ezt úgy pontosította, hogy "munkahipotézisről" van szó.

Az ENSZ vezeti a segélyezést

Az Egyesült Államok és az ENSZ megegyezett abban, hogy a Haitin zajló segélyezési tevékenység összehangolásában a világszervezetre hárul az irányító szerep.

Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet pénteken elmondta, hogy a két fél erről egy dokumentumot fogadott el, amely meghatározza az elkövetkezendő napok, hónapok együttműködésének szervezeti kereteit.

Az elmúlt napokban a karibi országba vezényelt amerikai katonák parancsnokai és az ENSZ illetékesei között súrlódások keletkeztek a segélyek szétosztásának megszervezésekor. A feladatok egyértelmű felosztásának a hiánya ezért olykor hátráltatta azt, hogy a segélyszállítmányok minél szervezettebben és mielőbb eljussanak a rászorultakhoz.

 

Az utcákon holttestek hevernek
Residents walk next to a dead body after an earthquake in Port-au-Prince January 13, 2010. A major earthquake rocked Haiti and its president said he feared thousands were dead after the presidential palace, schools, hospitals and hillside shanties collapsed, leaving the Caribbean nation appealing for international help . REUTERS/Carlos Barria (HAITI - Tags: DISASTER ENVIRONMENT IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.