Rekordnagyságú támogatást kaphat Szíria az ENSZ-től

Az ENSZ mai bejelentése szerint 4,7 milliárd eurós humanitárius segélyt folyósítana a polgárháború sújtotta országnak, ahol a lakosság háromnegyede segélyre szorul, és tömeges éhezés fenyeget.

Az ENSZ szerint a 4,7 milliárd eurós segélyre a lakosság háromnegyedének, mintegy 22,4 millió embernek van szüksége.

„Rettenetes helyzettel állunk szemben Szíriában. A jövő év végéig valószínűleg a lakosság nagy része kénytelen lesz elhagyni otthonát, és ezeknek az embereknek mind segélyre lesz szükségük. Ez felülmúl mindent, amit ez idáig láttunk” – mondta Antonio Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa a BBC-nek. A ENSZ becslése szerint mintegy 6,3 millió embernek kellett elhagynia az otthonát a konfliktus 2011-es kitörése óta. 

A Nemzetközi Menekültügyi Bizottság ma publikált tanulmánya szerint az éhínség az egyik legnagyobb veszély, amely Szíriát fenyegeti. A dokumentumban idézett szíriaiak négyötödének legnagyobb félelme az, hogy egyszer csak elfogy az étel. Ha az alapélelmiszerek nem is fogynak el, az áruk egyre borsosabbá válhat: a kenyér ára például bizonyos régiókban ötszörösére emelkedett az utóbbi időben.

Valerie Amos, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős vezetője "a modern kor egyik legnagyobb krízisének" nevezte a szíriai helyzetet. Mint elmondta, a szíriai menekültek úgy érzik, hogy „a világ megfeledkezett róluk”.

Guterres és Amos ma jelentették be Genfben, hogy nemcsak Szíriának kell a rekordmennyiségű segély, de összesen közel 13 milliárd dollárra van szükségük, hogy fedezzék a 2014-es humanitárius kiadásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.