Az ENSZ önvizsgálatra kéri az USA szövetségeseit

Az ENSZ vizsgálóbiztosa felszólította kedden az Egyesült Államok szövetségeseit Nagy-Britanniától Pakisztánig, hogy vizsgálják felül szerepüket azokban a titkos kiadatásokban, amelyek a terrorista gyanúsítottak megkínzásával vagy eltűnésével végződtek.

Martin Scheinin, az ENSZ emberi jogi bizottságának jelentéstevője megbízható anyagokból idézett. Ezek szerint az  Egyesült Államok a terroristagyanús embereket titkos börtönökbe  szállította kihallgatásra a Közel-Keletre, Ázsiába és Afrikába,  valamint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által  legalább 2007 májusáig fenntartott titkos helyekre.

Az ENSZ emberi jogi bizottságához beterjesztett éves  jelentésében Scheinin sürgette, hogy az érintett államok teljes  mértékben vizsgáljanak felül bármilyen törvénytelenséget, amit  titkosszolgálataik elkövettek területükön.

A jelentéstevő szerint úgy tűnik, hogy Bosznia Hercegovina,  Nagy-Britannia, Kanada, Horvátország, Grúzia, Indonézia, Kenya, Macedónia és Pakisztán adott át adatokat, illetve fogott el  terroristagyanús embereket.

A mintegy 26 oldalas vizsgálati anyag felsorolja azt is, hogy  ezt követően mely országokba - Afganisztánba, Egyiptomba, Etiópiába,  Jemenbe, Jordániába, Marokkóba, Pakisztánba, Szaúd-Arábiába,  Szíriába, Thaiföldre és Üzbegisztánba – szállították ezeket a  személyeket.

A finn jogászprofesszor jelentésében azt is megállapította, hogy a befogadó államok állítólag ugyancsak alkalmaztak kínzásokat és más embertelen bánásmódokat ezeken a foglyokon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.