Az ENSZ mniisztériumot akar az indiánoknak

Ben Emmerson, a világszervezet emberi jogi előadója chilei látogatásakor kifogásolta azt, ahogyan a terrorizmus elleni törvények a dél-amerikai országban alkalmazzák.

Sajtónyilatkozatában Emmerson azt hangoztatta, hogy a Pinochet-diktatúra idején, a múlt század hetvenes éveiben elfogadott ilyen törvény „anakronisztikus” a jelenlegi Chilében, hiszen nem áll fenn a terrorizmus veszélye. a politikus elmarasztalta a jelenlegi jobboldali kormányzatot, hogy ennek alapján ítéltek el a közelmúltban erőszakhoz folyamodó mapuche indiánokat. A mintegy 600 ezer főnyi nép az utóbbi években kétségtelenül egyre agresszívebben követeli vissza ősi földjeit, illetve a földek egy részét, és vív elkeseredett küzdelmet a földtulajdonosok és bányatársaságok ellen.

Ahogy az ENSZ szakértője ezzel kapcsolatban megjegíyezte, az ebben a harcban elkövetett esetleges visszaélések büntetésére elegendő a büntető törvénykönyv paragrafusait elővenni, a terroierizmus ellen hozott törvényekre már neincs szükség. Emmerson ezen túl reményét fejezte ki, hogy az őszi választások eredményeként megalakuló új kormány minisztériumot hoz létre az indiánok ügyeinek rendezésére, amivel „törleszti a chilei állam történelmi adósságát”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.