Az ENSZ BT szankciókat rendelt el a szomáliai erőszak szítói ellen

Szankciókat rendelt el az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) csütörtökön mindazok ellen, akik tovább szítják a Szomáliában dúló erőszakot és fokozzák az ottani helyzet ingatagságát.

A szankciók célja az Afrika szarván fekvő országba áramló fegyverek mennyiségének csökkentése, ezáltal pedig a Szomáliában eluralkodott törvénytelen állapotok és az elmúlt hetekben egyre nagyobb gondokat okozó kalózkodás visszaszorítása.

A BT 15 tagállama által egyhangúlag elfogadott határozat nem nevesíti a szankciók hatálya alá vonandó - bankbetéteik befagyasztásával és utazási korlátozásokkal büntetendő - magánszemélyeket és cégeket, azokról az ENSZ szankcióbizottsága később dönt.

A büntető intézkedések többek között azokra vonatkoznak, akik megsértik a szomáliai fegyverszállításokra 1992-ben elrendelt ENSZ-embargót - a szankciós határozat ez utóbbit újfent megerősítette -, vagy akadályozzák az afrikai országnak szánt humanitárius segélyek célba juttatását.

Az Afrikai Unió csütörtökön felszólította az ENSZ-t, hogy a szomáliai kalózok fokozott tevékenysége miatt gyorsan vezényeljen békefenntartókat az afrikai országba. A tengeri rablók egyedül az elmúlt két hétben - váltságdíj reményében - nyolc hajót kerítettek hatalmukba, köztük egy szaúdi óriás tartályhajót 100 millió dollárt érő nyersolajrakományával. A Nemzetközi Tengerészeti Iroda adatai szerint az útonállók idén már 95 hajót támadtak meg az Ádeni-öbölben, a világ egyik legforgalmasabb tengeri hajózási útvonalán, és közülük 39-et el is foglaltak. Az Ádeni-öbölön keresztül haladnak a Vörös-tengerre és a Szuezi-csatorna felé közlekedő vízi járművek.

Kairóban rendkívüli tanácskozásra ültek össze csütörtökön a Vörös-tenger, illetve az Ádeni-öböl mentén fekvő több arab ország - Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia, Szudán, Jemen, illetve az átmeneti kormánnyal rendelkező Szomália - képviselői, hogy megpróbáljanak közös stratégiát kidolgozni az újabban a partoktól egyre távolabb, a nyílt tengeren támadó tengeri rablókkal szemben.

Az A.P. Moeller-Maersk dán hajótársaság - a világ legnagyobb konténerfuvarozója - bejelentette, hogy a kalózkodás miatt az Ádeni-öböl elkerülésére, illetve Afrika megkerülésére utasította egyes hajóit. Az Odfjell SE norvég hajózási vállalat szerdán már szintén a Szuezi-csatorna - ezáltal az Ádeni-öböl - elkerülésére és Afrika megkerülésére utasította több mint kilencven tankhajóját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.