Az ENSZ BT előtt a Goldstone-jelentés

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kompromisszumos megoldást talált szerdán Líbia kezdeményezésével kapcsolatban, hogy a testület azonnal vitassa meg a Goldstone-jelentést, amely szerint Izrael és a palesztinok is követtek el háborús bűnöket Izrael gázai offenzívája során – közölték diplomaták.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kompromisszumos megoldást talált  szerdán Líbia kezdeményezésével kapcsolatban, hogy a testület  azonnal vitassa meg a Goldstone-jelentést, amely szerint Izrael és a  palesztinok is követtek el háborús bűnöket Izrael gázai offenzívája során – közölték diplomaták.

A jelenleg BT-tag Líbia kedden kérte a testület sürgős összehívását péntekre. A tanács szerdán zárt ajtók mögött azt a  döntést hozta, hogy október 14-ére előre hozzák a közel-keleti  helyzetről szóló, minden hónapban, legközelebb október 20-án megtartandó ülést. Ezen bármilyen közel-keleti téma felvethető.

Ezzel a megoldással egyrészt Líbia és arab szövetségesei elérték, hogy egy nyílt BT-ülésen vitatják meg a Goldstone-jelentést, a  nyugati országok pedig elkerülték azt, hogy egy külön tanácskozást szenteljenek a jelentésnek. Az Egyesült Államokat nagyon  nyugtalanította az az eshetőség, hogy önálló ülés témája legyen a  jelentés, amely szerinte szigorúbb Izraellel, mint a palesztinokkal.

A megbeszélés után Alejandro Wolff, az Egyesült Államok helyettes nagykövete közölte: Washington nem szeretné, ha az október  14-i ülésen elhatároznának bármilyen akciót. "A jelentést az Emberi  Jogi Bizottságnak kell megvitatnia, és ugyancsak Genfben kell  határozni arról, hogy az ENSZ milyen lépéseket tegyen a jelentés  alapján" - mondta Wolff újságíróknak.

Az ENSZ genfi székhelyű Emberi Jogi Bizottsága kérte fel Richard Goldstone dél-afrikai bírót, hogy vizsgálja ki a háborús bűnök  vádját a decemberi-januári gázai offenzívával kapcsolatban. A  bizottságnak Goldstone szeptember 29-én nyújtotta be jelentését,  amely főként Izraelt vádolja háborús bűnök elkövetésével, de  palesztin fegyvereseket is. A bizottság úgy döntött az Egyesült  Államok nyomására, hogy a jövő márciusi ülésszakáig elhalasztja a  határozati javaslatról szóló szavazást. Washington szerint meg kell  várni, amíg az izraeliek és a palesztinok felújítják  béketárgyalásaikat. A Mahmúd Abbász elnök vezette Palesztin Hatóság  (PH) elfogadta a halasztást. Abbászt viszont emiatt bírálja saját  táborának egy része, Szíria, Katar, és a Gázai övezetet uraló Hamász  radikális szervezet. A palesztinai tiltakozáshullám hatására Abbász  szerdán közölte: beismeri, hogy a palesztin vezetés tévedett, amikor beleegyezett a jelentésről szóló határozat elhalasztásába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.